Pověsti z Jeseníků ožijí hlasy Maciuchové, Bareše či Zawadské

2. březen 2018

Tajemné, kruté, ale také bohaté a někdy štědré. Takové jsou Jeseníky. Nesnadný reliéf moravských hor dokázal vždy jejich obyvatele potěšit i vyděsit.

A z takových setkání lidí s krajinou vznikla celá řada pověstí. Mnoho z nich sesbíral a sepsal novojičínský spisovatel a badatel Josef Ullrich a Český rozhlas Olomouc vám je nyní nabídne v exkluzivním zvukovém zpracování.

Už 4. března tak v nedělním podvečerním Počteníčku zazní první z příběhů z Ullrichovy knihy Pověsti z Jeseníků. V celkem patnáctidílném cyklu, ve kterém nabídneme na pět desítek sebraných příběhů, se postupně představí herci Hana Maciuchová, Igor Bareš, Valérie Zawadská, Stanislav Šárský a Miroslav Hruška – osobnosti, kterým je kraj moravských Sudet domovinou, případně je krajem jejích mládí, krajem her a nezaměnitelné přírody.

Hana Maciuchová ve studiu

Každý z nich vám bude po dobu tří neděl předčítat o vodnících, zakletých pannách, skřítčích ženuškách, rytířích, mlynářích, hlubokých lesích a loupežnících, kteří obývali (a možná stále obývají) Jeseníky. K pověstem přidají také svoje vzpomínky, pocity, nejistoty i radosti z míst, která jim ani dnes nejsou cizí.

Jaká byla krajina dětství Valérie Zawadské? Věří Miroslav Hruška na duchy? Jaké sny a rituály má Stanislav Šárský? A jakou by byl Igor Bareš půdou, pokud by byl půdou, a co by z ní vzešlo? Co recituje Hana Maciuchová svojí zahradě? I to jsou příběhy, které v Pověstech z Jeseníků uslyšíte.

Autor pověstí Josef Ullrich patří do galerie osobností Nového Jičína, kde se v roce 1866 narodil. Jako žurnalista přispíval do novojičínských novin, učil v chlapecké škole a podílel se na shromažďování, publikování a archivování vlastivědných informací o Kravařsku. Celý život sbíral lidové pověsti, které důkladně sepsal a roku 1934 vydal ve dvou svazcích – Volkssagen aus dem Kuhländchen (Pověsti z Kravařska) a Volkssagen aus dem Gesenke (Pověsti z Jeseníků).

Valérie Zawadská při natáčení

Od Šternberka po Potštát

Pro Český rozhlas Olomouc některé příběhy z knihy vybral a přeložil Lukáš Motyčka, člen Centra Kurta Krolopa pro německou literaturu v Čechách a odborný asistent v Ústavu germánských studií na FF UK. Rozhlasovou úpravu pořadů má na svědomí dramaturgyně Iryna Shkaruba. Pověsti s herci natočil režisér Tomáš Soldán.

V jarním programu Počteníčka vám z celého cyklu nejprve nabídneme pověsti ze Šternberka a okolí v podání Igora Bareše a Hany Maciuchové. Na ně naváže Valérie Zawadská s pověstmi z Krnova. Od září Počteníčko rozezní hlasy Miroslava Hrušky (pověsti z Bruntálu a okolí) a Stanislava Šárského (pověsti Potštátska).

Čekají vás cesty a návraty, hledání a míjení se, koňské hlavy a zádušní mše, smrtelné touhy a nespočet podivuhodných setkání. Nebojácný poslech, milí posluchači, a pevné kroky do neznáma!

Pověsti ze Šternberska (1-3)

čte: Igor Bareš

premiéry: neděle 4., 11. a 18. března v 18:04

Pověsti ze Šternberska (4-6)

čte: Hana Maciuchová

premiéry: neděle 25. března, 1. a 8. dubna v 18:04

Pověsti z Krnova a okolí

čte: Valérie Zawadská

premiéry: neděle 15., 22. a 29. dubna v 18:04

Pověsti z Bruntálu a okolí

čte: Miroslav Hruška

premiéry: neděle 2., 9. a 16. září v 18:04

Pověsti z Potštátska

čte: Stanislav Šárský

premiéry: neděle 23. a 30. září, 7. října v 18:04

Josef Ullrich: Pověsti z Jeseníků

autor překladu: Lukáš Motyčka

dramaturgie: Iryna Shkaruba

hudební spolupráce: Antonín Schindler

mistr zvuku: Zdeněk Prchlík

produkce: Tereza Tichá

režie: Tomáš Soldán

autoři: Iryna Shkaruba , Tomáš Soldán
Spustit audio