Povídání s rakouským dirigentem Karlem Böhmem z roku 1960. Moritzburg Festival

12. srpen 2022

Toto vydání Sousedů začínáme pravidelnými Archivní návraty, ve kterých se jednou za měsíc vydáváme do rozhlasového archivu. Tentokrát jsme vybrali nahrávku z roku 1960.

Jde o rozhovor s dirigentem vídeňské opery, Metropolitní opery v New Yorku a také Salzburských festivalů – Karlem Böhmem. Narodil v roce 1894 ve Štýrském Hradci a zemřel v roce 1981 v Salzburku.

Karl Böhm patřil k evropské dirigentské špičce. Ve 30. a 40. letech mu v kariéře kromě talentu bohužel napomohly i jeho otevřené sympatie k nacionálně socialistickému režimu. Po válce byl proto odvolán z funkce ředitele Vídeňské státní opery.

V roce 1960 si u příležitosti Pražského jara s Karlem Böhmem v německojazyčném vysílání povídala redaktorka Helena Tomanová-Weissová. Jeho slova o tom, jak hudba spojuje lidi bez ohledu na přesvědčení a národnost, zní v kontextu jeho minulosti poněkud ironicky.

V další části pořadu zveme na festival komorní hudby na zámek Moritzburg a v rubrice výročí týdne připomeneme herce a komika, rodáka z Krnova, který prošel pobočním táborem koncentráku Osvětim a napsal o tom divadelní hru.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio