Povinné zálohování PET lahví a plechovek? Vedení mnoha měst a obcí chystanou novelu zákona kritizují

9. listopad 2023 11:36

V polovině roku 2025 by mohl v Česku začít fungovat systém zálohování PET lahví a plechovek. Novelu příslušného zákona připravuje ministerstvo životního prostředí. V mnoha státech už systém funguje a i v Česku spustily v několika prodejnách zkušebně zpětné výkupy některé obchodní řetězce. Se zálohováním PET lahví a plechovek ale nesouhlasí zástupci desítek obcí a měst včetně Olomouce.

„Stávající systém je schopný velice efektivně vytřídit složky separovaného odpadu a zdá se nám jako mrhání prostředky zavádění paralelního systému,“ vysvětluje výhrady za olomouckou radu náměstek primátora Otakar Bačák z hnutí Společně.

Zálohování podle něj není stejné jako zálohování skleněných láhví. Vrácené petky nesmí být pomačkané, i když jdou do lisu a stane se z nich stejná hmota, jaká je ve žlutých kontejnerech. Nový zálohovací systém má přijít na pět miliard a ročně zhruba miliardu na provoz.

Ministerstvo: Nový systém nenaruší ten současný

Mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková potvrdila, že s obcemi jednají a snaží se vyvracet některé omyly. „Ministerstvo životního prostředí připravuje novelu zákona o obalech tak, aby nový systém neznamenal narušení současného systému třídění odpadů a neměl dopad na rozpočty obcí. Kromě toho navrhujeme některé kompenzační mechanismy směrem k obcím, které jim budou přinášet nové zdroje příjmu,“ uvádí Ješátková.

Předsedkyně Sdružení místních samospráv Eliška Olšáková tvrdí, že k deklaraci, která zálohování odmítá, se už připojily stovky obcí. „My dnes z deseti uvedených PET lahví na trh vysbíráme osm a podle závazků, které máme, bychom jich měli vysbírat devět. A my se domníváme, že by bylo daleko jednodušší posily současný stávající systém, než zavádět zcela nový systém,“ říká Olšanská.

Svaz měst a obcí chce, aby ministerstvo vypracovalo dopadovou studii na lidi i obce při zálohování vybraných lahví. Cíl vybrat 9 z 10 PET lahví a plechovek je podle místopředsedy svazu Pavla Drahovzala pro místní samosprávy reálný.

„Spousta měst a obcí v posledních letech velmi intenzivně zaváděla systémy door-to-door, to znamená popelnice v podstatě u každého domu. Teď tedy příliš nechápeme, proč bychom měli říct těm lidem: Je dobré, že třídíte do těch žlutých popelnic, ale část toho, co teď třídíte, noste do obchodu,“ zmiňuje Drahovzal.

V některých zemích EU už zálohování zavedli

Třináct států Evropské unie už zálohování PET lahví a plechovek zavedlo a další o tom uvažují. Podle Pavla Drahovzala ale Česko patří k premiantům v třídění do barevných kontejnerů a systém obce s občany a firmami dlouhodobě budovaly.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio