Povodí Moravy začíná s demolicí mostu na Komenského ulici v Olomouci. Nový most postaví do roka

9. červenec 2018

Kvůli protipovodňovým úpravám v centru Olomouce dnes Povodí Moravy zahajuje demolici mostu na ulici Komenského. Místní obyvatele čekají měsíce stavebního ruchu, zvýšené prašnosti a dopravních omezení.

„Budeme to muset vydržet, nic jiného nám nezbývá,“ říká odevzdaně paní Terezie, prodavačka v blízké vinárně. Už dřív se jí kvůli protipovodňovým stavbám snížila návštěvnost, a tedy i tržby.

Kousek od vinárny kličkuje mezi zátarasy Lenka Kuběnová s novorozencem. „Ta doprava tady asi bude celkem kolabovat, protože se to všechno bude vést přes centrum a tady to bylo ráno dost frekventované. Takže v tomhle to bude horší. Ale jinak to pro mě nic nemění. Dá se tady projít, tak je to dobré,“ naráží na provizorní lávku, která už před pár dny nahradila alespoň pro pěší a cyklisty frekventovaný most přes Moravu.

Práce dnes začínají radikálním snížením hladiny řeky Moravy. „Hladina bude mít několik centimetrů. Současně s tím by měla být zbudována hrázka. Most se bude bourat po částech, tak aby za tou hrází neteklo větší množství vody a ten demoliční bagr mohl pracovat,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Aby se bagry a hydraulické nůžky dostaly k mostu, vybudují dělníci i nájezdové cesty. Postupná demolice i s ohledem na vše živé v řece bude podle Chmelaře trvat zhruba do poloviny srpna. Prachu a hluku si užijí lidé, kteří na nábřeží bydlí. „Práce bude probíhat každý den maximálně do pěti hodin. Současně s tím zde bude umístěná takzvaná CAS, což znamená ‚cisternová automatická stříkačka‘, která bude to staveniště kropit, aby nedocházelo ke zvýšené prašnosti,“ dodává mluvčí.

Nový most v ulici Komenského by měli dělníci postavit do roka. Poté bude následovat bourání a stavba dalšího mostu přes Moravu, tentokrát v ulici Masarykově. Celá etapa protipovodňových prací v centru Olomouce by měla skončit v roce 2022 a stát za ni zaplatí 730 milionů korun.

autor: bam
Spustit audio