Požár v Jutě: Odhad škody je 160 milionů, lidé podle majitele firmy o práci nepřijdou

Hasiči pokračují v likvidaci požáru dvou průmyslových hal firmy Juta v Turnově. Škody podnik odhaduje na nejméně 160 milionů korun. Hasiči už mohli snížit stupeň požárního poplachu.

Čtěte také

Požár průmyslového areálu Juta v Turnově se zklidňuje. Hasiči ve středu 10. října 2023 odpoledne snížili stupeň poplachu na první. Velitel zásahu kolem 15. hodiny odvolal další skupinu jednotek.

U požáru se od úterních 22 hodin vystřídaly skoro čtyři desítky jednotek z celého kraje. Hasiči vyhlásili zvláštní nejvyšší stupeň poplachu. Lidem také doporučovali, aby nevětrali.

Požár se obešel bez zranění. Co bylo jeho příčinou, se zatím neví; policejní vyšetřovatelé nemohli do budovy vstupovat, protože hrozilo její zřícení. Hasiči musejí nejprve rozebrat celou konstrukci, aby bylo další vyšetřování bezpečné. Škody zatím vedení firmy odhadlo na nejméně 160 milionů korun. Zničené jsou, kromě hal, netkané technické textilie a jeden stroj.

Co bude s výrobou

Majitel firmy Juta Jiří Hlavatý Českému rozhlasu řekl, že by se chtěli do areálu s výrobou vrátit do zhruba roka až roka a půl: „Každopádně se chceme vrátit zpátky s tou výrobou, kterou jsme tam měli, to se týká i zaměstnanců. Nepočítáme s tím, že bychom někoho propustili, hledáme pro ně práci někde jinde.“

Policisté podle mluvčí Dagmar Sochorové případ vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. V turnovské Jutě hořelo i v červenci 2021 a také v roce 2012.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio