Pozná David Koller hit? „My s kapelou to nepoznáme. To si řeknou lidi“

30. březen 2023

Má teď jarní turné. „Máme novou desku, máme co hrát a koncerty jsou vyprodané,“ pochvaluje si. „To, že lidi přijmou nové písničky, není automatické,“ vysvětluje zpěvák a hudebník. Je důležité, z jakého dřeva jsou paličky? Pamatuje si něco ze dvou bouraček, které měl? Která náhoda mu v 11 letech změnila život? Kde budou další koncerty?

Poznají David Koller s kapelou předem písničku, která se stane hitem? „My to nepoznáme, to si řeknou lidi,“ svěřuje se. „Dramaturgie koncertů se musí udělat tak, abychom lidi hned nesmetli.“

Jak se nová deska s názvem LP XXIII zrodila? „Měli jsme hotových šest písniček a v šuplíku další. Řekl jsem si, že by bylo dobré zabalit je do alba. Vznikla k nim i videa.“ Klipů je osm a do kompletu deseti písní chybí ještě dva.

Písně jsou hodně o lásce. „Zpívat o politice mě nebaví a všichni toho mají dost. Když jdou na koncert, tak se chtějí bavit. Vědomě jsem si vybíral. Vztahy stejně řešíme každý den a je to daleko příjemnější,“ uzavírá hudebník, zpěvák a skladatel David Koller.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.