Pracovníci olomouckého magistrátu chystají materiály pro volební komise. Jak dlouho přípravy trvají?

5. leden 2023 10:39

Tisíce tiskopisů, desítky volebních uren a zástěn, elektrocentrály, ale i obyčejné pytle na odpad. To vše už několik dnů chystá tým pracovníků olomoucké radnice, který má na starosti přípravu zázemí pro prezidentské volby.

Tým pracovníků chystá v centrálním skladu magistrátu všechen materiál pro volební komise. „Teď připravujeme urny, zástěny a přenosné urny na závoz,“ říká Vladislava Mašková, která má celý proces na starosti.

„Daří se nám vše nachystat napoprvé. Děláme to léta, máme v tom nějaké zkušenosti. Někdy se ale stane, že jsou požadavky na dovoz ještě jedné zástěny, dalších hlasovacích lístků a tak dále,“ dodává Mašková.

„Pro obyčejné lidi jsou volby dva dny, pro nás jsou to dva měsíce práce.“
Jan Gerža, pracovník olomouckého magistrátu

Potřeba je připravit i jednotlivé tabulky s pokyny pro voliče, to obstarává Jan Gerža. „Pro obyčejné lidi jsou volby dva dny, pro nás jsou to dva měsíce práce. Skončí to pro nás, až to tady všechno uklidíme,“ usmívá se.

Veškerý materiál musí tým Vladislavy Maškové připravit do konce tohoto týdne. Až do středy pak budou rozvážet do volebních okrsků.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio