Pracovníci přerovského magistrátu čelí náporu kvůli žádostem o cestovní pasy. Jaká je čekací lhůta?

6. červen 2022

Napilno mají v těchto dnech úředníci přerovského magistrátu, kteří mají na starosti cestovní doklady. Nebývale vysokou poptávku po pasech si vysvětlují koronavirovou pandemií, která komplikovala uplynulé dva roky letní zahraniční dovolené.

Manželé důchodci Anna a Josef sedí na židlích na pasovém oddělení přerovského magistrátu více než čtvrt hodiny. Chystají se na dovolenou a potřebují tak nové doklady. „Jdeme už pro hotové pasy,“ říkají manželé. „Mají tu jeden a půl měsíce objednací lhůtu. My dovolenou stíháme,“ dodávají.

Magistrát města Přerov

Po necelé půlhodině čekání se k okýnku dostala i Eva Kolouchová, která přišla bez objednání. „Já mám plat platný, ale vlastně neplatný. Stihla jsme se vdát,“ říká u okénka s úsměvem.

„Objednávkový systém je až do konce června zaplněný,“ říká Marta Dostalová, vedoucí oddělení evidenčně správních agend a matriky. Lidé, kteří doklady přesto na léto potřebují, tak zkouší své štěstí mimo pracovní dny. „Stává se i v odpoledních hodinách musíme zastavit odbavovací zařízení, protože třeba kolem půl čtvrté je ve frontě dvacet lidí, a aby se to do 17 hodin stihlo všechno vyřídit, musíme vyvolávací zařízení zastavit,“ uvidí Dostálová.

„Aby se to do 17 hodin stihlo všechno vyřídit, musíme vyvolávací zařízení zastavit.“ 
Marta Dostalová, vedoucí oddělení evidenčně správních agend a matriky

Stresující je to práce i pro Irenu Kutnou pracovnici jedné z přepážek. Denně tady odbaví až 90 žádostí. „Ale snažíme se to zvládat a myslím si, že vyhovíme všem klientům a obsloužíme všechny, kteří navštíví náš úřad,“ říká a pohlíží do čekárny, která je upravena – jsou v ní i dětské stolečky a hračky. „Po covidové době jsme to sem vrátili, aby se děti zabavily a čekání pro ně bylo snazší,“ uvádí.

Od začátku roku pracovníci přerovského magistrátu vyřídili na tři tisíce žádostí o cestovní doklady. A to je zhruba dvojnásobek než za stejné období v předcházejících letech.

autor: kra
Spustit audio