Pracovnicím pečovatelských služeb přibývá klientů. Důvodem je vyšší počet penzistů, kteří chtějí zůstat doma

13. červen 2023 12:35

Pomoc pracovnic pečovatelských služeb z regionu poptává stále více lidí. Klientům jim přibývá, přestože služba podražila. Vyšší zájem si zástupci charit vysvětlují snahou penzistů zůstat v domácím prostředí. Podobný trend registrují i zástupci terénních hospicových služeb.

O pečovatelské služby v domácích podmínkách mají lidé velký zájem. V olomoucké charitě mají většinou kapacitu naplněnou. „Největší zájem je asi o osobní hygienu, převlečení, zkrátka pomoc s něčím, co už člověk v domácnosti sám nezvládá,“ přibližuje Veronika Rusková, koordinátorka pečovatelské služby Charity Olomouc.

Pečovatelskou službu vyhledávají především senioři a často i jejich rodinní příslušníci, kteří bydlí daleko nebo jsou pracovně vytížení a nezvládli by svým blízkým pomoct sami. Pečovatelky také jezdí za lidmi s hendikepem. Podle Ruskové poptávka po pečovatelské službě stoupá. A to i přesto, že letos podražila.

Největší zájem je asi o osobní hygienu, převlečení, zkrátka pomoc s něčím, co už člověk v domácnosti sám nezvládá.
Veronika Rusková, koordinátorka pečovatelské služby Charity Olomouc

„Je to ve vlnách. V létě nás hodně oslovují, protože rodiny přes prázdniny mají dovolené, potřebují se o svého blízkého nějak postarat. Na Vánoce nám ubydou, ale celkově bych řekla, že ta poptávka je čím dál vyšší, protože lidé chtějí zůstávat doma,“ uvádí Rusková.

Takový trend potvrzují i zástupci dalších podobných organizací. Velký zájem mají lidé nejen o klasickou pečovatelskou službu. Ale také o tu hospicovou.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio