Praktičtí lékaři evidují zvýšený zájem o očkování proti chřipce. Někteří již očkují

24. září 2021

Praktičtí lékaři začínají s očkováním lidí proti chřipce. Zájem o vakcínu je podle nich stejně jako minulý rok velký. Letos Česko objednalo přes jeden milion dávek očkovací látky, kvůli loňskému mimořádnému zájmu meziročně o dvě stě tisíc víc.

„Nejvhodnější měsíce k očkování jsou říjen a listopad, ale vakcína už je k dispozici, takže jsme už některé nedočkavce naočkovali. Zájem je dosti velký, což mě překvapilo, protože jsem myslela, že už mají pacienti očkování plné zuby. Nikdy za mojí kariéru se nestalo, že by pacienti o prázdninách telefonovali a ptali se na očkování proti chřipce,“ tvrdí předsedkyně praktických lékařů Olomouckého kraje Jarmila Ševčíková.

V ordinaci doktorky Ševčíkové v Bohuňovicích na Olomoucku průměrně naočkují proti chřipce tři až čtyři stovky pacientů. Na očkování sem pravidelně míří i Radvana Opletalová. „Teď půjdu možná i počtvrté. Očkování podporuju, zaprvé mám dceru lékařku, která mi to doporučuje, a také mám už starého otce, takže i kvůli němu. Navíc pracuji ve školce a jsem diabetik,“ vysvětluje Opletalová.

Zájem o očkování mají lidé také v ordinaci olomouckého praktika Ondřeje Němečka, kde už začali pacienty objednávat. „Už je objednáváme, říkáme jim, že budeme očkovat v říjnu, takže jakmile budeme mít dodané vakcíny v lednici, tak začneme očkovat,“ popisuje zdravotní sestra Hana Šínová.

I v této ordinaci se pacienti o vakcíny začali zajímat už na konci prázdnin. Proti chřipce se tady čím dál častěji nechávají očkovat i mladší pacienti. „Dřív to byla opravdu doména spíš starších ročníků. Nicméně v poslední době se ten zájem výrazně přelévá i k mladším pacientům, protože chápu, že je to pro ně výhodné po všech stránkách. Očkování je velice mírné, nežádoucí účinky jsou velice vzácné a to očkování, jak pacienti zjišťují, opravdu funguje,“ potvrzuje praktický lékař Ondřej Němeček.

Podle České vakcinologické společnosti je možné se proti chřipce nechat naočkovat současně s jakoukoli jinou vakcínou. Vhodné je pro všechny věkové skupiny, nejvyšší riziko rozvoje komplikací při chřipkové nákazy ale mají senioři, chronicky nemocní lidé a děti do 5 let.

autor: bas
Spustit audio