Praktičtí lékaři z Olomouckého kraje začínají očkovat vakcínou Moderna. Rozvoz zajišťují hasiči

31. březen 2021

Bezmála stovka praktických lékařů z Olomouckého kraje začíná tento týden očkovat své pacienty proticovidovou vakcínou Moderna. Ta míří do jejich ordinací vůbec poprvé, zatím praktici z regionu používali látku od firmy Astra Zeneca. Moderny rozváží po kraji hasiči, aby si pro ně lékaři nemuseli jezdit do distribučního centra v olomoucké fakultní nemocnice.

Jeden z olomouckých hasičů přebírá v lékárně olomoucké fakultní nemocnice vakcíny Moderna. Dvě hasičská auta po naložení zamíří k praktickým lékařům napříč krajem.„Vakcíny se musí udržovat neustále v teplotním rozmezí dva až osm stupňů nad nulou. Takže ledničky jsou připraveny na 3 stupně nad nulou a takhle budou neustále udržovány. Krizová situace je, když se vakcíny budou vydělávat. Tam musí opravdu dojít k rychlému vyndání balíčku a předání praktikovi,“ vysvětluje Jan Ondruch z oddělení integrovaného záchranného systému hasičského sboru.

Hasiči postupně rozvezou sedm tisíc dávek vakcíny k 94 lékařům. „Pojedou vždy dva automobily, které začnou na Přerovsku následně na Prostějovsku, pak zamíříme na Šumpersko a Jesenicko, ve čtvrtek obsloužíme Olomoucko,“ doplňuje mluvčí sboru Lucie Balážová.

praktická lékařka Dana Moravčíková a sestra Helena Elnerová

Mezi prvními si vakcínu pro své pacienty převzali v jedné z olomouckých ordinací. Do lednice ji hned ukládá zdravotní sestra. „Ta lednice se nesmí pořád otevírat. Když vytáhneme jednu, tak ji musíme hned naředit a do 6 hodin musí být pacienti očkováni,“ ukazuje Helena Elnerová. „Dostali jsme 50 dávek. Poprvé jsme dostali vakcíny, takže možná si otevřeme šampaňské,“ dodává s radostí praktická lékařka Dana Moravčíková.

Dodávka padesáti vakcín ale nevystačí pro všechny zájemce v ordinaci, na očkování se přihlásilo přes 150 lidí, kromě pacientů nad sedmdesát let také ti s chronickými nemocemi.„Teď musíme všechny obvolat, rozeslat esemesky, zeptat se, jestli nadále platí zájem. Měli jsme, myslím, objednánu Astru Zenecu, dnes přišla Moderna, tak si myslím, že bude větší zájem,“ doplňuje Moravčíková.

Lékařka chce začít očkovat co nejdříve, podobně jako její kolegové, kteří vakcínu dostali. V seznamu ordinací v Olomouckém kraji, kde chtějí očkovat proti Covidu, je podle krajské předsedkyně praktiků Jarmily Ševčíkové 232 lékařů. Očkování včetně dodávky vakcín z tohoto týdne zatím putovalo k více než 160 z nich.

autor: bas
Spustit audio