Prameny kolem Seče na Prostějovsku mají své ochránce

8. duben 2014
Česko – země neznámá

Pozoruhodné množství pramenů a studánek spatří každý, kdo si na internetových mapových portálech najde malou vesničku Seč na Prostějovsku. Díky práci místních nadšenců se totiž kolem této obce dá navštívit téměř dvacet studánek a pramenišť, které se jim podařilo zmapovat a upravit.

Oblast Drahanské vrchoviny je výraznou pramennou lokalitou. Množství drobných potůčků napájí řeky, které pak odvádějí vodu do roviny Hané. V posledních letech se ale i zde projevují následky úbytku vody v krajině, kdy studánky na značnou část roku vysychají.

„Platí to i u některých, které jsme upravovali mezi prvními. Bývaly plné vody, dnes už se v nich drží voda jen tak tak, a některé v létě vysychají zcela,“ potvrzuje Petr Kolář, který je hlavní dobrou duší zdejších studánek, jež odpravuje a udržuje již od svých deseti let.

Jedním z těch, které se nacházejí nejblíže k obci, je prameniště říčky Ptenky. Tato nevelká řeka pramení ve zdánlivě bezodtokové slati na vrcholku náhorní plošiny severovýchodně od centra obce. Odtud voda protéká puklinami do menších studánek, které tvoří počátek vodnaté, i když ne příliš dlouhé řeky.

Pramen Ptenky po návštěvě divočáků

Studánka V Seči má prý ideální vodu na ředění hanácké slivovice

I tady díky nadšencům nechybí tabulka s označením a nezbytným hrníčkem, i když právě z tohoto prameniště by se napil asi jen velmi žíznivý poutník. Za své oblíbené rochniště si jej totiž vybrali místní divočáci, kteří tak odrazují studánkáře od zásadnějších úprav tohoto místa.

Naopak velmi pěkně upravená je studánka V Seči, která se nachází v údolí řeky Okluky, jež protéká pod obcí. Nad studánkou stojí desítky rekreačních chat a chataří si péči o studánku vzali do jisté míry za vlastní. Nechali zpracovat i rozbor vody, který garantuje, že zdejší voda je opravdu pitná. A nejen to. Podle znalců je právě voda z této studánky nejlepší na naředění pravé hanácké slivovice na ta správná procenta. I proto sem často jezdí pro vodu nejen místní, ale i lidé z okolí.

Prameny kolem Seče jsou popsány tak, že vás ukazatele dovedou od jednoho ke druhému, takže procházka podél nich může být dobrým tipem třeba na celodenní výlet. Když si k tomu člověk připočítá krásnou krajinu plnou lesů, luk a náhorních plošin, ze kterých je krásný výhled, je cesta podél studánek v okolí Seče opravdu nevšedním zážitkem.

autor: kbz
Spustit audio