Přání biskupa Václava Malého do nového roku: Pokoj v srdci, radost z maličkostí a z objevování dobra

„Chtěl bych, aby společnost žila radostněji, aby se zbavila strachu, který do nás mnohdy pumpují i někteří veřejní představitelé,“ říká Václav Malý.

Lidé by podle něj neměli podléhat samomluvě a krasořečnění. „Jsme plni svých vlastních zážitků a plánů a druhého člověka bereme jen jako vrbu. Ani kněz nemůže jenom mluvit, musí umět naslouchat, protože je to mnohem užitečnější,“ vysvětluje muž, který podepsal v roce 1977 Chartu a v 80. letech byl jejím mluvčím.

Václav Malý Pavel Landovský a Václav Havel před Čínským velvyslanectvím v Praze v roce 2010

„Naším posláním je ukazovat cestu a povzbuzovat lidi, aby po ní šli dál. Musíme ale najít jazyk, kterému lidé rozumějí, nemluvit jen tím církevním,“ říká Václav Malý, podle kterého je třeba trpělivě vysvětlovat základní pojmy jako je třeba láska, která znamená ochotu vydat se druhému. Nebo věrnost - nejen ve vztazích, ale i svému přesvědčení a své životní cestě.

To nejcennější, co vede ke spokojenosti člověka, je podle pomocného pražského biskupa, dobrý lidský vztah. Protože když má člověk fungující rodinné zázemí a přátelé, na které se může spolehnout, má to nejcennější.

autor: voj
Spustit audio