Praskliny ve stěnách přerovského Atlasu vyhnaly děti z tělocvičny. O dalším postupu rozhodne statik

4. říjen 2018

Přerovská radnice musela na pokyn statika uzavřít další městskou budovu. Na stěnách tělocvičny Střediska volného času Atlas a Bios se náhle objevily praskliny. Zatímco do mateřské školy U Tenisu, kde před nedávnem řešili podobnou situaci, už se děti vrátily, tělocvičnu v 70 let staré budově malí sportovci využívat stále nesmějí. O dalším postupu dnes jednali radní.

„Ta prasklina se táhne nejenom přes tu nosnou stěnu, ale ještě kousek dál, přes ten roh,“ ukazuje mi učitelka dětského centra Atlas Eva Štěrbová. Stojíme v tělocvičně u stěn, po kterých se táhnou několikametrové široké praskliny. Veškeré sportovní aktivity tady statik zakázal. „V současnosti jsme ten sál uzavřeli kvůli bezpečnosti dětí a výuku jsme přesunuli do náhradních prostor,“ říká další z učitelek Jana Lukášová.

Obě učitelky proto sál stěhují. Míče, švihadla a dokonce i pěnový povrch. Rodiče o havarijní situaci informují na stránkách střediska. Další praskliny se objevily i v průchodu v Žižkově ulici, který s tělocvičnou sousedí. Paní Michaelu zátarasy překvapily: „Vidím to dnes poprvé a není mi z toho příjemně, protože tady sedávají lidi.“

Detail praskliny na vnější zdi střediska Atlas

Statik nařídil postižené stěny průchodu podepřít. O dalším postupu má rozhodnout dnes. „Budou vykopány sondy, aby se zjistilo, co všechno má vliv na to, že se nám začíná ta stěna řítit. Nejpravděpodobnějším důvodem je velké sucho, které bylo,“ uvedla Eva Pospíšilíková z přerovského magistrátu.

Středisko Atlas je po mateřské školce U tenisu už druhou městskou budovou, kde se v průběhu jednoho měsíce objevily praskliny. Radnice proto zvažuje preventivní plošnou prohlídku všech svých budov na území Přerova.

autor: kra
Spustit audio