Přáslavičtí vojáci se vrátili z půlroční zahraniční mise i se dvěma členy aktivních záloh. Za výbornou práci dostali medaile

13. září 2021

Do své domovské základny v Přáslavicích na Olomoucku se vrátilo zhruba 60 vojáků, kteří působili půl roku v rámci aliančního uskupení v Lotyšsku. V pátek dostali medaile za službu v zahraničí. Kromě profesionálů ocenění získali i dva příslušníci aktivních záloh, kteří se mise zúčastnili.

Přáslavice - slavnostní ocenění účastníků vojenské mise v Lotyšsku

Desátník Petr si z uniformy odepnul bronzovou medaili a teď ji hrdě ukazuje. „Když jsem před 5 lety vstupoval do aktivních záloh, tak jsem si ani nepředstavil, že bych se dostal na zahraniční operaci. Jsem na to hrdý a pyšný,“ popisuje desátník.

V civilním povolání je Petr strojvedoucí. V Lotyšsku ale působil jako specialista rekognoskačního družstva. „Náplní mojí práce bylo to, že jsem vyhledával a dělal průzkum palebních a vyčkávacích postavení minometné čety. Je to práce s buzolou. Musíte vytvořit výkres. Musí to člověka bavit,“ dodal Petr.

Přáslavice - slavnostní ocenění účastníků vojenské mise v Lotyšsku

Vyměnit uniformu strojvedoucího za vojenskou se Petr prozatím nechystá. Jeho velitel jednotky Martin Dřímalka ho ale přemlouval. „Jenom tím, že jsou to aktivní zálohy a jejich entuziasmus je mnohem vyšší. Dělají to opravdu z lásky k té práci a je to vidět. Byli připraveni na takové úrovni, že byli schopni v mezinárodním prostředí fungovat jako vojáci z povolání,“ uvedl Dřímalka.

Působení aktivních záloh v zahraniční misích je ale v české armádě spíše výjimkou. „Není to standard, ani se s tím do budoucna nepočítá. Toto byla výjimečná situace k prověření toho, že jsme schopni, kdyby bylo potřeba, můžeme vyjmout toho člověka z civilního života v rámci legislativních pravidel, vyslat ho do zahraniční operace a vrátit ho zpátky,“ říká mluvčí mechanizovaného praporu z Přáslavic Martina Štěpánková.

V Lotyšsku čeští vojáci působí v rámci sil Severoatlantické aliance už 3 roky.

autor: kra
Spustit audio