Prastaré krkonošské cesty kolem Horní Branné zvou k podzimním vycházkám. Po jedné se spolu projdeme

25. říjen 2020 09:46

Projít se barevnou krajinou a užít podzimního sluníčka - to v posledních náročných týdnech pomáhá. Na jeden z nenáročných podzimních výšlapů vás teď pozvou do podhůří Krkonoš - historik Martin Kuba a reportérka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Co by možná v některých vesničkách, i krkonošských, dali za to, aby měli takovou krásnou, neregulovanou Sovinku s jejími zarostlými břehy.

„Její pramen, který je pod vrchem Sovinec v Končinách, což je samota spadající do katastru Horní Branné, je regulovaný tím, že je z něj odebírána voda pro obecní vodovod. Zároveň také napájí koupaliště ve Valteřicích."

Sovinec a Kozinec

„Přesně tak. Zatímco Malý Kozinec je dominantou Horní Branné, Velký Kozinec potom v Jilemnici, tak Sovinec už je takovým výchozím bodem při cestě na Křížovky a Žalý."

Zámek v Horní Branné

Ono se řekne Kozinec, ale jde o vyvřelý, dlouhatánský hřbet, který dokonce otočil i tok řeky Jizery. A zdejší cesty, to je zvláštní kapitola. Cesta Trhovice, která vedla od hor až po Dolní Brannou a dál k Hostinnému. Cesta k Jilemnici, na které je socha svatého Karla, je to zajímavý kraj.

„A nejvýznamnější myšlenková struktura celého toho kraje, byť starší, tak se plně projevila v baroku. Takže na katastru Horní Branné najdete i zákoutí, kterému se říká U svaté Starosty, což je světice nesmírně pozoruhodná."

Čtěte také

„Vlastně celé to panství, hrad Štěpanice nebyl už pro renesanční šlechtu obyvatelný, tak přenesli sídlo sem do Horní Branné a vybudovali zde zámek. V renesanci prokazatelně tady už existovalo velké osídlení. A baroko to potom už dotáhlo do takového komponovaného krajinného celku. Cesty, soustavy rybníků i drobné památky na rozcestích."

Nedaleko za námi, slavný Stříškův dům, kamenná renesance s arkádami, sídlo prastaré plátenické firmy.

Ostatně pokud jde o stavební památky a jejich tvůrce, tak například architekt Jan Bedřich Vejrych, to je slavné jméno už od Weyrycha z Gemsenfelsu.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související