Prázdné výlohy. Kvůli vysokým nákladům a nižší poptávce končí v centru Olomouce některé obchody

15. únor 2023 10:40

V centru Olomouce se opět objevují prázdné výlohy obchodů. Jejich provozovatelé se je podle expertů rozhodli uzavřít kvůli zvyšujícím se provozním nákladům, například drahým energiím. Obchodníci současně hovoří o tom, že na některé lidi doléhá zdražování a nenakupují tolik. 

„Je to škoda. Tyto malé obchůdky dělaly atmosféru toho města, ale když se nemůžou uživit, tak co mají dělat. Stáhla jim to ta velká (obchodní) centra,“ dívá se na jednu z prázdných výloh v centru Olomouce paní Marcela. Naráží i na to, že v předchozích letech skončily některé obchody kvůli nedaleké velké obchodní galerii.

Tentokrát se situace podle Petra Korytara z Hanácké realitní kanceláře liší. „Nájemníci ve městě si určitě v poslední době příliš nevyskakovali. Náklady na provoz a energie rostou, poptávka klesá. Proto nastává situace, že někteří majitelé krachují a v centru města vidíme prázdné obchody,“ uvádí Korytar.

Je to škoda. Tyto malé obchůdky dělaly atmosféru toho města.
Paní Marcela o končících obchodech v centru Olomouce

Podle něj je to vidět například na obchodech s oblečením. Lidé je nakupují více v obchodních centrech, kde si dojedou autem a v klidu si je vyzkouší. Svoji provozovnu například zrušilo i Středisko SOS s oblečením z druhé ruky. „Hodilo tam málo lidí. A ti, co chodili, neplatili dostatečně. Bohužel s tím vysokým nájemným to nešlo dál držet,“ potvrzuje vedoucí Jan Kučera.

Do centra teď podle Korytara chodí lidé spíše za zábavou. „Je to samozřejmě nejen o nájemnících, kteří se tomu musí přizpůsobit, ale o možná je to i signál pro město nebo zájmové skupiny, aby v centru města vytvářely různé akce, které by lidi přiměly k tomu do centra města přijít,“ říká.

Korytar si myslí, že řešením je úprava tržní ceny nájmu. Pokud se podle něj cena rozumně upraví, mají lidé stále zájem otvírat i v centru města nové obchody i služby.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio