Přebývání v maringotce, záchrana ve vojenském obojživelníku. Jiří z Černovíru vzpomíná na povodně v roce 1997

Padající domy, boj o život, ale i sousedská sounáležitost a vzájemná pomoc. Tak vzpomíná na povodně v roce 1997 dnes 35letý Jiří Kolář z olomoucké městské části Černovír. Na události, které zažil jako desetiletý chlapec, podle svých slov, nezapomene do konce života.

Čtěte také

„Toto byla zemědělská usedlost,“ říká Jiří Kolář, který stojí v Černovíře před domem své rodiny nedaleko zdejší základní školy. Před 25 lety ho zdevastovala povodeň. Jemu tehdy bylo deset let. „Já si to budu pamatovat celý život,“ vzpomíná Kolář. „První, co se stalo, tak z kanálu začala tryskat voda. To byla první věc, potom se to spojilo s proudem, který šel z druhé strany za zahradami,“ dodává.

Velká část lidí byla před povodní evakuovaná do místní školy, ani tam ale nebyli v bezpečí. „Voda kompletně zatopila přízemí. Přemýšleli o tom, jestli ta stavba v takovém podmáčeném stavu je vůbec schopna udržet váhu těch lidí. Pak přijela hasičská Tatra a naložili nás na střechu. Tu Tatru řídili potápěči,“ ohlíží se Kolář 25 let zpět.

Hasičská Tatra nestačila, pomohl až vojenský obojživelník 

Ani hasičské auto vysokou vodu nezvládlo a z Černovíru lidi neodvezlo. Evakuované navíc ohrožovaly podle vzpomínek Jirky domy a elektrické vedení. Nakonec lidé přesedli do vojenského obojživelníku, který místní i přes velké obtíže nakonec zvládl dopravit do bezpečí.

„Tam, kde byl ten největší proud, tak i tak to začalo ten vojenské obojživelník táhnout do toho toku Moravy. Kdybychom se dostali do toho hlavního toku, tak tam už s tím vojáci neudělali vůbec nic,“ líčí události z roku 1997.

„Kdybychom se dostali do toho hlavního toku, tak tam už s tím vojáci neudělali vůbec nic.“
Jiří Kolář o záchraně na vojenském obojživelníku při povodních v roce 1997

Jirka si vzpomíná i na to, že po povodních docházelo k rabování a rodina musela zbytky majetku hlídat. Několik měsíců žili členové rodiny v maringotce na zahradě.

Jak to zvládali přes zimu? A proč Jiří Kolář nevzpomíná na povodeň jen negativně? Poslechněte si v reportáži Barbory Sonnkové.

autor: bas
Spustit audio