Před 25 lety byla přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně uvedena do provozu

20. červen 2021

S její stavbou se však započalo už v roce 1978. Následně byla stavba utlumena a v roce 1989 bylo rozhodnuto o jejím dokončení. 

Elektrárna má největší soustrojí s reverzní turbínou v Evropě (325 MW), největší vodní spád v Evropě (510 m) a je vodní elektrárnou s největším celkovým instalovaným výkonem v České republice - 650 MW – můžeme se dočíst na webu společnosti ČEZ, která elektrárnu provozuje.

V roce 2011 se stala vítězem ankety 7 divů Olomouckého kraje.

Přestože se od dob zahájení výstavby i od spuštění díla technologický svět dost posunul, elektrárna stále plní svou funkci. Provoz elektrárny se vyplácí, i když více elektřiny spotřebuje, než vyrobí. Jde vlastně o akumulátor, který v době nadbytku energie nebo její nízké ceny může elektřinu spotřebovat a v době vyšších nároků na odběr vyrábět. Dochází k tomu přečerpáváním z dolní nádrže do horní a naopak pouštěním vody spádem shora dolů. V obou směrech pracuje reverzní Francisova turbína.

My jsme se v pořadu Přímo z místa vypravili do podzemních prostor a rozhlédli se k nejvyšší hoře Moravy od rozhlehlé vodní plochy horní nádrže, která tvoří zdáli viditelnou siluetu jakoby useknuté – zarovnané hory, dnes už pro jesenickou krajinu typické.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio