Před nádražím v Přerově bojují s nepořádkem. Město prostor uklízí, přestože patří Českým drahám

11. únor 2018

Ulice a trávníky plné cigaretových nedopalků, plastových lahví a plechovek. Tak vypadá prostor před vlakovým nádražím v Přerově. Pracovníci technických služeb tam chodí denně uklízet, přestože pozemky patří Českým drahám, nikoliv městu. Radní je chtějí odkoupit, navrhovaná částka jim ale připadá neúměrně vysoká.

Petr Votruba je pracovník Technických služeb města Přerova, který před budovou nádraží uklízí každý den. „Bohužel je tu celkově nepořádek. Nejvíc lidi odhazují papírky, petky, vajgly,“ popisuje.

Ředitel místních technických služeb Ivo Sadílek posílá své lidi do okolí nádraží každý den. Uklízí ho i přesto, že se nejedná se o pozemek města, ale Českých drah. „V tomto městě asi není všechno v pořádku,“ komentuje stručně.

Přerov chce pozemky odkoupit

Podle mluvčí Českých drah Moniky Bezuchové dopravce své pozemky před nádražím uklízí: „Zajišťujeme údržbu zelených ploch, a to dle nařízení zákona dvakrát ročně. Co se týče nepořádku, tak ten řešíme podle nárazových zjištění a objednáváme úklid.“

To ale nestačí, tvrdí náměstek primátora Pavel Košutek z hnutí ANO. Zastupitelům proto navrhuje pozemky od Českých drah koupit. „Železniční stanice Přerov je významná křižovatka transevropských železničních magistrál a v budoucnu její význam ještě vzroste, po výstavbě vysokorychlostní trati z Přerova do Brna. Chceme, aby přednádraží odpovídalo významu této stanice,“ uvedl náměstek.

Znalcem stanovená cena za pozemky je 2 300 000 korun. Mnohým zastupitelům se zdá příliš vysoká a rádi by je získali zdarma. To ale mluvčí Českých drah Monika Bezuchová vylučuje. „Českým drahám byla doručena žádost o bezúplatný převod pozemků a na tuto žádost jsme jim museli odpovědět, že České dráhy jako akciová společnost nemohou převádět nemovité věci bezúplatně,“ vysvětluje mluvčí.

Zda Přerov pozemky nakonec koupí, rozhodnou zastupitelé na svém zasedání v polovině února.

autor: kra
Spustit audio