Před nástrahami internetu varují policisté z Vysočiny seniory při divadelních představeních

26. březen 2024

Divadelních představení ‚Senior na internetu‘ se pokusí zábavnou formou přiblížit nebezpečí na internetu. Projekt připravil Kraj Vysočina společně s krajskými policisty. 

Kraj Vysočina s Krajským ředitelstvím policie Kraje Vysočina začali spolupracovat na ochraně seniorů už v roce 2019. „Vydávali jsme první díl brožury Informovaný senior a ta byla zaměřená na obecnou prevenci nebezpečí trestných činů,“ vysvětluje Stanislava Holbová z Krajského odboru sociálních věcí Kraje Vysočina.

Protože se senioři čím dál více a častěji pohybují také v on-line prostoru a na internetu, pokračuje spolupráce dál. Krajský úřad s policisty proto chce seniory vzdělávat i v této oblasti. „Internet je plný nástrah a je potřeba si uvědomit, že se to týká celé populace, nejen seniorů,“ upozorňuje koordinátor prevence kriminality z Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina Martin Hron.

Před nástrahami internetu budou policisté a krajský úřad seniory varovat na divadelních představeních

Senioři jsou jenom jednou ze skupin lidí, která může být napadena prostřednictvím digitálních technologií. „Ale ten problém je daleko širší. Toho jedince může na internetu potkat celá řada podvodného jednání. Může to být podvod falešný bankéř, napadení účtů. Může to být podvod související s investicemi, ať už do akcií nebo kryptoměny. Může to být podvod nějakého rizikového seznamování. Můžou to být inzertní podvody a pak reverzní inzertní podvody,“ představuje Martin Hron ty nejčastější.

Divadelní představení ‚Senior na internetu‘ přivezou pořadatelé do všech okresních měst na Vysočině. Poprvé ho uvidí lidí v Kině Ostrov v Havlíčkově Brodě ve čtvrtek 28. března.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související