Před olomouckým Výstavištěm Flora zmizí sedm starých stromů

30. listopad 2013

Před hlavním pavilonem Výstaviště Flora v Olomouci se kromě stavebních strojů tísní v těchto dnech i výškové plošiny a dělníci s motorovými pilami. Budova prochází zásadní rekonstrukcí a dendrologové využili této příležitosti, aby pokáceli sedm statných stromů před pavilonem.

Zmizí 70 let stará lípa, ale také jasany a javory před hlavním pavilonem výstaviště. Důvodem je jejich zdravotní stav i právě probíhající stavební úpravy.

Nejvíc starostí vedoucí zahradnického úseku Naděždě Krejčí dělá statná lípa.

„Vždycky jsme se to snažili vyřešit tím, že se postupně seřezávala. Čím větší má strom korunu, tím je jeho stabilita horší. Ale ukázalo se, že to není řešení, strom má řadu dalších bezpečnostních rizik,“ říká Krejčí.

„Je to dutina, která se může stále zvětšovat, tlakové vidlice a další věci. Určitě je dobré řešení radši tyto stromy odstranit. Když si představíte, že do nově rekonstruovaného pavilonu mají přicházet desítky tisíc lidí na akce, bylo by od nás nezodpovědné riskovat,“ vysvětluje.

S nařezaným dřevem si zahradníci budou vědět rady. Z lepších kusů nechají zhotovit řezbářské výrobky hlavně na pravidelné akci Oslavy lesa. Tyto věci následně slouží ke zpestření prostředí botanické zahrady. Vše závisí na kvalitě a stáří dřeva.

V olomouckých parcích jsou k vidění desítky vzácných stromů. Naděžda Krejčí má mezi nimi i jednoho svého oblíbence.

„Je to dub, jehož větve jdou až k zemi, on se částečně rozlomil. Je to můj favorit už delší dobu, před pár lety jsem ho dokonce přihlásila do soutěže Strom roku. V Olomouckém kraji získal třetí místo, nepostoupil do celostátního finále,“ uvádí Krejčí.

„I když toho má hodně z sebou a zlomila se mu obrovská větev, chce růst a žít tady dál. Je vidět, jak je pořád životaschopný,“ dodává.

autor: bam
Spustit audio