Před rokem oznámil tehdejší hejtman Olomouckého kraje první tři nákazy koronavirem v regionu

10. březen 2021

Olomoucký kraj si dnes připomíná jedno neradostné výročí. Přesně před rokem se v regionu potrvdily první tři koronavirové případy. Aktuálně je v kraji nakažených lidí podstatně víc, přes 7300. Čtyři sta z nich leží v nemocnicích. Ohlédnutí za uplynulými dvanácti covidovými měsíci, během kterých kvůli této nové nemoci zemřelo v Olomouckém kraji více než tisíc dvě stě lidí,.

Se všeobecnou sestrou Martou Matějčkovou jsme v olomoucké fakultní nemocnici. Má po další dvanáctihodinové směně na jednom ze zdejších covidových oddělení, kde působí téměř od samého vzniku před rokem. „Tehdy vlastně 1. interní klinika poskytla prostory na to, aby se udělaly 2 oddělení pro covid pozitivní pacienty a pro suspektní pacienty. Samozřejmě se hledal personál, který se o tyto pacienty bude starat. Z celé fakultní nemocnice přišli na pomoc ostatní a já jsem byla mezi nimi,“ vzpomíná sestra.

Mezitím lidé v Česku začali nosit povinné roušky, uzavřely se školy a omezili kulturní akce. Hygienici navíc v březnu kvůli rychlému šíření nákazy uzavřeli Litovel a Uničov. N začátku se hospitalizovaní počítali v jednotkách, nejvíce jich bylo 12. dubna. Za celý kraj šlo tehdy o 35 pacientů. „Ze začátku těch pacientů nebylo moc a většinou jsme měli bezpříznakové. Ten vir asi nebyl tak silný,“ dodává Matějčková.

V létě vypadala situace v celé republice příznivěji, zlom ale přišel na podzim s příchodem druhé vlny. „Září, říjen už to bylo docela dost špatné. Pamatuji si jednu noční službu, kdy nám naváželi pacienty a během chviličky bylo asi osm příjmů. Stála jsem na chodbě a říkala jsem si, že to nemůžu zvládnout,“ popisuje sestra.

Nejvíce hospitalizovaných bylo dosud v Olomouckém kraji 2. listopadu, celkem se tehdy v nemocnicích s covidem léčilo 565 pacientů. Nápor se na zdravotnická zařízení o něco snížil na konci listopadu. Opět ale začal růst už na konci prosince. Nyní je v kraji přes 400 pacientů. „Teď bych řekla, že progrese toho onemocnění je mnohem rychlejší. Pacienti se mnohem rychleji zhoršují,“ uzavírá Matějčková.

Zdravotníci se v nemocnicích v kraji od začátku pandemie starali o více než 5700 lidí. Celkem se podle údajů hejtmanství koronavirem v kraji nakazilo přes 73 tisíc lidí. Aktuálně jde o více než 7 300 nakažených.

autor: bas
Spustit audio

Související