Přednášky, rady i instruktážní videa. Co musí vědět volební komisaři, aby zvládli komunální hlasování?

17. září 2018

Zvládnout nástrahy voleb a sčítání hlasů po uzavření volebních místností by mělo místopředsedům a předsedům volebních komisí pomoct několik školení.

Jejich cílem je předejít problémům, které se při sčítání hlasů objevily při loňských parlamentních volbách. Na jeden z prvních kurzů volebních komisařů v Olomouci jsme se zašli podívat.

Přednášky, rady i instruktážní videa. Dvě hodiny nabité informacemi. Pro mladého muže, jednoho z předsedů okrskové komise Miroslava Dokoupila to byla rutina.

Přece jen si některé věci uvědomil: „Pro mě třeba taková novinka byla, že nebudou letos voličské průkazy k volbám do obecních zastupitelstev.“

Na své první volby se školí Jan Šigut, bude místopředsedou. Vše je pro něj nové. I zkušenost: „Celkově mě zajímá, jak ty volby probíhají. Bude to pro mě do budoucna poučení. Chci vidět, jak to vypadá i z druhé strany.“

Na školení se mluvilo často o možných chybách: „Jestliže vyhodnocujeme hlasovací lístek, vyhodnocujeme i druhou stranu. Takže nezapomeňte oboustranně vyhodnocovat hlasovací lístek,“ dává pokyny Miloslav Pospíšil z Českého statistického úřadu.

Ten také upozornil na další asi nejčastější chybu nás voličů: „V menších obcích, kde se volí menší počet členů obecního zastupitelstva, se stává, že voliči odevzdávají hlasovací lístek s tím, že neoznačí ani jednoho kandidáta, ani jednu volební stranu.“

Instruktáž krajského i statistického úřadu sledoval plný sál lidí. Přesto i po skončení chodili lidé s dotazy. Na Ĺubicu Koláčkovou se například obrátil jeden z komisařů s dotazem, jaký vliv má ochrana osobních údajů ve vazbě na stávající volby nebo například jak je to s nepřítomností některého z členů komise. Tam zákon povoluje tři hodiny nepřetržité nepřítomnosti.

„Ta komise by samozřejmě měla zůstat usnášeníschopná, pokud by došlo k nějakému problému a měla by o něčem rozhodovat,“ odpovídá dotazovaná.

Aktuálně sněmovna schválila novelu volebního zákona. Reaguje především na problémy, které se objevily při sčítání přednostních hlasů v loňských sněmovních volbách, a přináší i některé další změny. Novela teď poputuje do Senátu, nicméně v nejbližších říjnových volbách ještě platit nebude.

autor: bam
Spustit audio