Přehlídka animovaných filmů láká na fotbalové utkání loutek či klasické medvědy od Kolína

6. prosinec 2018

V Olomouci začíná 17. ročník Přehlídky animovaného filmu. Festival známý pod zkratkou PAF potrvá do neděle. Na programu jsou tvůrčí dílny filmové animace, celovečerní i krátké animované filmy promítané na netradičních místech po celém městě. Těšit se ale můžete i na kultovní seriál Pane, pojďte si hrát.

„PAF představuje spoustu mezinárodních hostů, kteří jsou v České republice poprvé, uvádí evropské nebo české premiéry,“ sděluje dramaturgyně Nela Klajbanová. „V rámci programu představíme například kompletní retrospektivu filmaře Kurta Krena, která bude celá promítána z 16mm pásu. Uvedeme také oblíbený animovaný seriál Pojďte pane, budeme si hrát, ten také poběží z filmového pásu. Budeme promítat pásma krátkých animovaných filmů vždy tematicky spojena s tím konkrétním místem. Projekt se jmenuje Anipromítačka,“ dodává dramaturgyně.

Anipromátačka má u diváků podle ředitele festivalu Alexandra Jančíka velký úspěch.„Jsou to vlastně pásma studentských filmů. V tomto projektu jsme se rozhodli fungovat celoročně,“ říká Jančík.

Ani letos nebude chybět úspěšný projekt Televize Estráda. „Je to takové zvláštní sdružení umělců. Utvořili speciální skupinu, která se věnuje různým streamům, živým přenosům současného dění, ale i třeba fotbalových mačů. Zajímavé je, že jsou to všechno loutky. Na PAFu se představí výstavou, nejspíše loutkovým dýdžejským setem v podání Laury Vitovské, dokonce proběhne i regulérní fotbalový zápas loutkových postav komentovaný členy Estrády. Budou tam stánky s párky a pivem a celé se to jmenuje Hospodin® liga. Myslím, že to bude hodně zábavné,“ těší se ředitel přehlídky.

Nejvýraznějším jménem letošního ročníku PAFu je filmař a hudebník Jesse Kanda, jeho videa s nelidskými bezobratlými bytostmi mu přinesly možnost spolupracovat například i s islandskou zpěvačkou Björk. Americká umělkyně Jacky Connolly představí na PAFu v evropské premiéře film Ariadne o trhlině mezi virtuální realitou a skutečností.

Organizátoři myslí i na děti. Po celou dobu festivalu pro ně připravili workshopy, kde si můžou vyzkoušet různé druhy animace i netradiční kresby.

autor: bam
Spustit audio