Přehlídka filmové animace v Olomouci nabídne nové projekty i každoroční soutěž českých tvůrců

7. prosinec 2017

V Olomouci dnes začíná 16. ročník Přehlídky filmové animace a současného umění, známý pod zkratkou PAF. Festival soustavě mapuje světové audiovizuální umění. Program bude probíhat až do neděle na 20 různých místech ve městě včetně několika netradičních, jako je podzemí kina Metropol nebo kryt civilní obrany. Letošní ročník má podtitul Abrakadabra.

„Zaklínadlo odkazuje na magii pohyblivého obrazu,“ komentuje podtitul šéfdramaturg Martin Mazanec a dále zve na jeden z nejzajímavějších programových bodů: „Je to česká a zřejmě i evropská premiéra filmu Dona Herzfelda Svět zítřka. Jedná se o amerického tvůrce, jehož minulý film byl nominován na Oscara.“

V rámci půlnočních projekcí bude k vidění surrealistický film legendy české animace Jana Švankmajera Něco z Alenky z roku 1988 nebo adaptace středověké legendy o černé magii Čarodějův učeň režiséra Karla Zemana z roku 1977.

Páteří festivalu jsou nové projekty, například od Jonáše Strouhala. „Bude provozovat svou ordinaci na jezuitském konviktu čtyři dny. Pomocí čidel bude snímat mozkovou činnost vybraných pacientů. Pomocí VR brýlí, zařízení pro sledování virtuální reality, budou pozorovat obrazy, které znázorňují jejich mozkovou činnost. Proto se tato instalace jmenuje Doktor Mozek,“ vysvětluje Mazanec.

Součástí přehlídky je také akce s názvem AniPromítačka, doplnil jeden z organizátorů Alexandr Jančík: „Spočívá v tom, že v různých obchodech a kulturních zařízeních se promítají krátké filmy, které jsou určeny dětem i dospělým. Většinou tam není žádná jazyková bariéra, takže to můžou sledovat i cizinci.“

Jako každý rok proběhne na PAFu soutěž českých pohyblivých obrazů s názvem Jiné vize CZ, jediná svého druhu. Podle kurátorky Nely Klajbanové se do soutěže přihlásila stovka snímků, do užšího výběru se dostala desítka z nich. „Jedná se o deset děl, která oscilují na pomezí animace, experimentálního filmu a videoartu,“ upřesňuje.

Festival je vyvrcholením celoročních aktivit olomoucké kulturní platformy PAF. Je také nejstarší přehlídkou, který se věnuje fenoménu animace v České republice.

autor: bam
Spustit audio