Přelouč rozdává tašky na třídění odpadu - mizí bleskově

4. květen 2017

Úředníci v Přelouči rozdávají zdarma lidem tašky na třídění odpadků, aby se jim doma líp separovalo. Podle města je to další způsob jak snížit množství komunálního smetí, které končí na skládkách.

Od začátku roku rozdala radnice v Přelouči lidem několik tisíc tašek na třídění odpadků a zájem o ně roste. Zelené jsou na sklo, žluté na plasty a modré na papír. Podle úředníků je to další z cest, jak lidem ulehčit práci a motivovat je k většímu třídění recyklovatelného odpadu.

„Je to prima, já jsem ráda. Všechno třídíme. S tříděním to určitě pomáhá. Máme žlutou, zelenou a modrou,“ popisuje obyvatelka Přelouče Jiřina Kasalová.

Nárok na sadu tašek má ale jen ten, kdo tady na pokladně městského úřadu zaplatí roční poplatek za popelnici, řekl šéf přeloučského odboru životního prostředí Jan Feranec: „Výdeje tašek fungují takovým způsobem, že přijdete přímo na úřad zaplatit poplatek, při zaplacení dostanou nabídku vzít si sadu tašek.“

Tři tašky pro domácnost

Až do teď vydali úředníci lidem přes dva tisíce tašek z umělého vlákna, každý dostal celou jednu sadu po třech kusech.

„My jsme to zkusili v roce 2015 využít. Vzali jsme 2000 tašek. Ty byly okamžitě rozebrány, takže jsme letos zase využili tohoto bonusu. Navýšili jsme na 3000 z toho důvodů, že předpokládáme, že ty tašky jsou opotřebené, takže lidi, kteří si to vzali v roce 2015, mohou přijít znovu. Slibujeme si od toho, že se opět navýší vytřídění toho odpadu, protože se nám v roce 2015 i tímto bonusem zvýšilo třídění cca o 10 procent,“ říká Feranec.

Během pěti let se množství směsného odpadu snížilo v Přelouči o bezmála sto tun. Naopak roste podíl recyklovatelného. Podle radničních statistik je to vidět hlavně u skla a papíru. I díky tomu město poplatek za popelnici ve výši 500 korun už několik let nezvedá, za svoz a skládkování ale doplácí ale ze svého.

„Nevíme, jak všechny ty poplatky narostou. Snažíme se to prostě pořád držet, poplatek nezvyšujeme. Do budoucna to snad dopadne, že bychom to drželi na stejné úrovni, ale nevíme, co nás čeká v novém zákoně o odpadech,“ dodal Feranec.

Místní úředníci mají do budoucna ambici zvýšit podíl tříděného odpadu na padesát procent.

autor: wol
Spustit audio