Přelouč zvyšuje počet míst pro školkové děti, staví pavilon za 25 milionů korun

15. prosinec 2017 06:50

Přelouč nechává u jedné z mateřských škol budovat novou přístavbu, kde vzniknou další třídy a taky potřebné zázemí pro budoucí učitelské posily.

Město zřizuje celkem dvě předškolní zařízení a podle starostky Ireny Burešové (ODS) dostatečnou kapacitu mají.  Letos podle ní obě školky uspokojily všechny přeloučské zájemce včetně dětí tříletých.

Důvodem, proč teď u jednoho z nich, tedy u MŠ Za Fontánou, město staví přístavbu, je, aby bylo dost míst i pro povinné vzdělávání pěti, čtyř a v budoucnu třeba i dvouletých dětí. Tuto povinnost podle Burešové ukládá obcím nový školský zákon a město na to chce být připravené.       

Kapacita školky bude dvojnásobná

V Přelouči by díky přístavbě mělo přibýt 45 nových míst, konkrétně v areálu školky Za Fontánou. Její současná kapacita je 52 míst. Kvůli navýšení počtu dětí ale bude nutné přijmout taky nové zaměstnance, vzniknou tak nová pracovní msta pro pedagogické i nepedagogické pracovníky, jednoho zaměstnance pak přibere i školní jídelna.    

Dělníci pracují v areálu školky Za Fontánou už od května, práce pokračují i teď v zimě. Na místě hned vedle stávající budovy školky stojí už hrubá cihlová stavba, osazená jsou i nová plastová okna a tento týden dělníci pracovali na střeše objektu.

Podle radnice nemá stavba na chod školky žádný vliv, protože jde o samostatně stojící objekt. Termín dokončení je plánovaný na květen a za přístavbu Přelouč zaplatí 25 milionů korun, čtyři pětiny nákladů ovšem pokryje dotace.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio