Přerov chce zpátky část Škodovy ulice, po investorovi žádá zaplacení sankce

6. listopad 2012

Přerov znovu získá část Škodovy ulice. Zastupitelé totiž vypověděli smlouvu firmě, která měla romské ghetto proměnit v moderní čtvrť. Svůj plán ale neuskutečnila a radnici teď musí zaplatit sankci půl milionu korun.

Co budou s lokalitou Škodovy ulice dál, město zatím přesně neví. "My budeme bojovat za to, aby nám lokalita byla vrácena bezúplatně. Zároveň vyzveme Operu Bohemia, aby podepsala souhlasné stanovisko k narovnání, ale je velký předpoklad, že to odmítne. Spor bude řešit soud, takže to bude běh na dlouhou trať," uvedl náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Přerovští zastupitelé také schválili, že rodiny ze Škodovy, které nemají u města dluhy, získají náhradní bydlení. Sami Romové ale z něj nadšeni příliš nejsou. "My jsme se na náhradní bydlení šli podívat s manželem, baráky se nám líbí, ale ty schody, okna rozbitý, to je otřesný - takže z jednoho ghetta do druhého," řekla jedna z obyvatelek zchátralých domů ve Škodově ulici.

Ve Škodově ulici nadále žije v polorozbořených domech deset romských rodin, odhadem 50 až sto lidí. Vedení města jim našlo byty v Kojetínské a Husově ulici. Byty ale dostanou jen ti, co nedluží nebo dluhy splatili. Jde o čtyři z deseti rodin.

Jana Zemková

Spustit audio