Přerov opakovaně reklamuje opravy Tyršova mostu. Podle stavební firmy je chyba už v projektu

8. září 2017

Nefungující osvětlení, prasklé zábradlí a naposledy uvolněné obklady z pilířů. Přerovská radnice reklamuje závady na Tyršově mostě. Před pěti lety opravila stavební společnost Skanska. I když firma poslední reklamované potíže neuznává, zřejmě se znovu pustí do úprav.

„Na dvou pilířích nám odpadly kamenné obklady. Chybí nám tři obklady na prvním pilíři a na druhém jsou obklady poškozené. Zřejmě nevydržely nápor provozu a vodního toku,“ říká Jiří Raba, šéf odboru investic města Přerov.

Přerovský magistrát závady reklamoval u společnosti Skanska, která most za více než 116 milionů korun opravila. Firma si nechala zpracovat posudek a na jeho základě reklamaci neuznala. „Na vině je podle našeho názoru chyba v projektu, na kterou jsme upozorňovali už při výstavbě na kontrolních dnech. Jsme přesvědčení, že pokud by byl most opraven podle stejného projektu, led konstrukci mostu zase brzy potrhá,“ uvedl mluvčí společnosti Marek Pšeničný.

Přesto Skanska most opraví. Navrhuje ale instalaci ledolamů. „Reklamaci odmítáme. Trváme na tom, že jsme práci provedli dobře a přesně podle zadávací dokumentace. Rozhodli jsme se ale v rámci dobrých vztahů s městem opravit most na vlastní náklady za předpokladu, že bude nalezeno nové, vhodnější technické řešení,“ dodal Pšeničný.

„To my hodnotíme jako dobrý a vstřícný krok,“ reaguje mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová. A připomíná, že v minulosti u společnosti reklamovali na Tyršově mostě i další drobnější defekty. Ta drtivou většinu uznala a opravila. Kvůli poškozeným pilířům ale teď městu navrhuje zpracovat nový projekt.

autor: kra
Spustit audio