Přerov znovu oživuje plány na proměnu bývalého ghetta. Vzniknout by měla nová reprezentativní čtvrť

31. říjen 2017

Nová městská čtvrť má vzniknout nedaleko centra Přerova. A to konkrétně ve Škodově ulici. V nechvalně známé zdevastované lokalitě léta žili neplatiči a sociálně nepřizpůsobiví. Po neúspěšném pokusu soukromé společnosti, která tu chtěla postavit luxusní byty, se město rozhodlo problém vyřešit samo. Do Škodovy ulice posílá bagry a demoliční čety.

Speciální nůžky se zakously do prvního z domu. Vytrhly ze stěny první okno a odstřihávají kolem velké kusy zdiva.

Přihlíží tomu i Jiří Kývala: „Je mi to líto. Jako klučina jsem sem jezdil na prázdniny k babičce. Přesně tam, kde visí ta záclona v těch oknech. Tak jsem si přišel aspoň zavzpomínat, kde jsem trávil prázdniny."

Demolici přihlíží i pan Zdeněk. Práci bagru si natáčí na telefon: "Tak bylo tady z toho takové ghetto. Lidé tady měli strach procházet, takže to je dobře."

V přilbě a s reflexní vestou na oblečení demolici řídí Petr Minařík: „Samotná demolice těch budov bude trvat asi tak dva týdny. Potom bude následovat odvoz sutě a následně zavezení zeminou a zatravnění.“

„Konečně bagr spouští takový historický proces v tomto území,“ reaguje primátor Přerova Vladimír Puchalský ze Společně pro Přerov. „Souvisí to s vybudováním prupichu, odkloněním dopravy od nádraží přes Mádrův podjezd a tím se otevírá obrovský prostor rozvoje pro toto území od pivovaru až po nádraží,“ dodává.

Škodova ulice na svoji zásadní proměnu čeká už více než deset let. Předcházel jí neúspěšný pokus radnice, kdy celou lokalitu prodala soukromé společnosti.

Ta ale skončila v konkurzu a město celou ulici vykoupilo zpět. A to za více než dvojnásobek její původní ceny, tedy 3 miliony a 300 tisíc korun. Primátor Puchlalský věří, že se jim Škodovu ulici podaří proměnit v novou městskou čtvrť.

autor: kra
Spustit audio