Přerovem prošel průvod pravicových radikálů

25. červen 2011

Na ohlášenou akci přijelo do Přerova zhruba 200 extremistů. Protestní shromáždění začalo projevy na náměstí Svobody, pod dohledem stovek policistů z šesti krajů. Připraveni byli těžkooděnci i jízda a nad městem kroužil vrtulník.

O půl třetí vyrazil průvod na pochod po schválené trase, která vedla kolem shromáždění několika stovek Romů. Policejní těžkooděnci oddělili pravicové radikály a Romy s příznivci hnutí Antifa. Nakonec na sebe jen pokřikovali a k vážnějším incidentům nedošlo.

Romové se sešli v poledne ve dvorním traktu Husovy ulice, nedaleko nádraží. Když místo míjel pochod, pravicových radikálů, vyšli ven a začali pískat. Někteří extremisté se na ně chtěli vrhnout, v čemž jim zabránili policisté. Skupiny se k sobě nedostaly blíž než na 30 metrů.

Extrémisté akci ukončili kolem 15:30 na náměstí Svobody. Poté se rozešli. Policie nemusela nikoho předvést. Při osobních prohlídkách zabavila legálně drženou střelnou zbraň, dva teleskopické obušky, tři menší nože, tyče a boxer u muže, který se vydával za novináře.

autor: kor
Spustit audio