Přerovská ornitologická stanice je už desítky let místem vědeckého výzkumu i poznávání života ptáků

13. leden 2019

A to doslova. Pracoviště, které spadá pod Muzeum Komenského, najdete na okraji města. Blízko přárody. Naproti je historický park Michalov, nedaleko přírodní rezervace Žebračka.  Uprostřed přírody jste i na samotné zahradě stanice ORNIS. Mají tam jezírko, vzrostlé stromy, zkrátka ideální prostředí. 

V přízemí ornitologické stanice najdete hojně navštěvovanou expozici. V prosklených vitrínách můžete obdivovat  nejrůznější druhy ptáků. Vlastně celých ptačích rodin, protože tam najdete  samce, samici i mladé ptáky. To aby bylo vidět rozdíly třeba ve zbarvení  peří, velikosti a podobně.jednoho druhu.  Unikátní je i sbírka vajec a tzv. balků, které jezdí zkoumat budoucí přírodovědci a ornitologové z vysokých škol. 

 

Ornitologická stanice ORNIS Přerov

V patře budovy ORNISU najdete jednotlivá pracoviště – ekologickou poradnu, zázemí pro ornitology, ošetřovatelku a mykologa.  A taky preparátorskou dílnu, kde z uhynulých ptáků vznikají exponáty třeba do muzeí nebo školních kabinetů. 

  

Ornitologická stanice ORNIS Přerov

Venkovní prostory tvoří naučnou stezkou. Na ní najdete jednak nejrůznější druhy krmítek nebo hnízdních budek.  Mezi nimi i takové, které  si můžete vyrobit i sami. Tedy slouží pro inspiraci i poučení. 

Ornitologická stanice ORNIS Přerov

Součástí ORNISU je i záchranná stanice. Tady končí zranění ptáci, ale také jiní drobní tvorové. Mezi dočasné obyvatele „záchranky“ už patřili také vzácní netopýři a teď přes zimu, se proměnila v „ježkárnu.“ 

Ornitologická stanice ORNIS Přerov

Ročně ve stanici skončí na čtyři stovky zvířat. Do volné přírody se vrací zhruba třetina.

Ornitologická stanice ORNIS Přerov

Mají jich v ORNISU hned několik. Slouží zachráněným ptákům, kteří se stali trvalými obyvateli stanice. Ani po vyléčení by totiž ve volné přírodě nepřežili. A tak ve voliérách objevíte třeba poštolky, kavku a havrana nebo nejrůznější sovy, mezi nimi i výra velkého.

autor: zem
Spustit audio