Přerovské denní centrum Lorenc rozšiřuje nabídku služeb pro lidi bez domova

27. březen 2020

Zvýšený zájem lidí bez domova hlásí v těchto dnech pracovníci denního centra Lorenc v Přerově. Důvodem jsou nejen mrazivé noční teploty, ale taky nařízení ohledně koronaviru. Bezdomovci patří k nejrizikovějším skupinám lidí ohrožených nákazou a vedení centra se jim proto snaží pomáhat nejen ve dne, ale i v noci. Část z nich může v zařízení přespávat.

Zvýšeným zájem lidí bez domova hlásí v těchto dnech pracovníci denního centra Lorenc v Přerově. Důvodem jsou nejen mrazivé noční teploty, ale taky nařízení ohledně koronaviru. Bezdomovci patří k nejrizikovějším skupinám lidí ohrožených nákazou a vedení centra se jim proto snaží pomáhat nejen ve dne, ale i v noci. Část z nich může v zařízení přespávat.

„Najíme se, dáme si kafíčko a jdeme spát,“ říká pan Vladimír. Sedí u ranního hrnku s čajem. Noc strávil v teple azylového centra. „Ležíme u radiátoru na prošívaných dekách,“ dodává.

Další bezdomovci stojí v rozestupech řadu na polévku. Nalévá ji Lenka Krejčí. „Dělali jsme cibulačku. Je zahuštěná krupicí, je tam koření, brambory. Snažíme se,“ popisuje paní Lenka.

Klientů je tu v těchto dnech několikanásobně více než před koronavirovou pandemií. „Umožnili jsme lidem bez přístřeší přečkat nějakou dobu, odpočinout si. Snažíme se přizpůsobovat nouzové situaci v České republice. Pokud někdo přijde a kapacita je naplněna, tak se snažíme klienty střídat,“ říká vedoucí centra Adéla Trumberová.

Pro klienty zaměstnanci centra ušili i několik roušek. Mají jich ale zoufalý nedostatek a žádají o pomoc veřejnost.

autor: kra
Spustit audio