Přerovské školy staví venkovní altány pro výuku přírodních věd. Město investuje i do vybavení tříd

7. listopad 2018

Aplikovat Komenského učení hrou se rozhodli ve školách v Přerově. Ve městě, kde Učitel národů řadu let pobýval, teď na zahradách škol vznikají dřevěné altány. Do nich chtějí kantoři přesunout výuku některých předmětů. První altán už je dokončený, protože ale nemá vytápění, děti si na novou učebnu musí počkat do jara.

Dřevostavba stojí na školní zahradě. V lavicích tu může sedět až třicet dětí. Tabuli a velký dotykový monitor tady dělníci namontují až na jaře. Altán chce škola využívat především pro hodiny ekologie a přírodních věd. „Z části zahrady jsme udělali takový ovocný sad a k pěstování drobných bylinek a zčásti máme arboretum, kde děti můžou poznávat i další stromy, keře, které se nenacházejí běžně v přírodě, a takhle je mají zpřístupněné. Využíváme to tak, jak nám to příroda nabízí,“ říká ředitel školy Miroslav Fryštacký.

Podobných altánů by se měli dočkat žáci i dalších přerovských škol, potvrzuje Romana Pospíšilová z přerovského magistrátu: „Staví se i na jiných základních školách, na základní škole v Předmostí a Za Mlýnem. Do konce tohoto roku by měly být hotové.“

Výuku zpestřuje multimediální tabule

Vybudování jednoho altánu přijde i s vybavením na bezmála 1,5 milionu korun. Další miliony město uvolnilo i na modernizaci odborných tříd. Učitelka Monika Brandýsková oceňuje ve svých hodinách přírodopisu především novou multimediální tabuli. „Teď můžu třeba pustit video, nějaký děj v buňce – teď zrovna probíráme buňku, takže třeba fotosyntézu. Děti nechápou, pustím jim video a hned to lépe pochopí,“ komentuje.

Spokojená je taky Anička, žákyně šesté třídy: „Je to lepší, víc se v hodině zabavíme. Podíváme se na to jinak než jen v té učebnici.“

Na modernizaci celkem šesti základních škol ve městě letos magistrát vyčlenil celkem 80 milionů korun.

autor: kra
Spustit audio