Přerovské vodovody by chtěla koupit Česká spořitelna

14. říjen 2002
Pod kůži

Zájem o odkoupení akcií společnosti Vodovody a kanalizace Přerov od měst v regionu, která společně vlastní více než poloviční podíl, projevila Česká spořitelna. Ta je podle dostupných informací kupuje pro společnost Vivendy. Oslovení akcionáři však na případný prodej akcií VaK nemají shodný názor. Většina z nich se domnívá, že akcie vodárenské společnosti by si měla města ponechat.

Česká spořitelna nejprve oslovila radnici v Přerově a podle místo starosty Bohumila Procházky městská rada těsnou většinou prodej akcií za cenu tři sta korun za jednu, tedy celkem v hodnotě okolo sedmdesáti miliónů doporučila ke schválení zastupitelstvu.

Bohumil Procházka: Provozování takovéto společnosti patří ke klasickým podnikatelským aktivitám. Já osobně doporučuji prodej akcií, protože městu Přerovu byla nabídnuta velmi seriózní cena, která navíc nepoškozuje budoucí uživatele. Cena podle nabídky by se neměla v žádném případě měnit, takže nevidím důvod, proč bychom neměli městu Přerovu pomoci a akcie prodat.

Zcela jiný pohled na prodej akcií mají ostatní vlastníci, města Hranice, Kojetín a Lipník. Ta navíc uzavřela před časem dohodu o tom, že v případě prodeje akcií budou postupovat společně a budou se o možných nabídkách vzájemně informovat. To se ovšem podle hranického starosty Rudolfa Nováka nestalo.

Rudolf Novák: Daleko lépe a efektivněji se prodává jeden velký balík akcií, než parciálně jednotlivé malé balíky akcií a jsem velice překvapen, že Přerov jedná samostatně. Já si myslím, že prodej akcií vodárenské společnosti v této chvíli je naprosto špatná záležitost, protože tím, že města drží akcie vodárenské společnosti, tak jsme schopni ovlivňovat především investiční politiku vodárenské společnosti. Myslím si, že nějaký majetkový prospěch je krátkozraký. Je potřeba tady v té investiční politice a správě akcií vidět trošku dál než na špičku nosu.

Starosta Kojetína Mojmír Haup je rozhodnut prodej akcií VaKu nepodpořit. Vadí mu například to, že Česká spořitelna nabídla městům za akcie rozdílnou cenu.

Mojmír Haup: VaK Přerov je podnik, který prosperuje a na akcie, kterých je necelých devět set tisíc je vázaný majetek možná dvě a půl, tři miliardy korun. Mě je silně proti mysli zbavit se tohoto majetku za cenu dvě stě korun za jednu akcii. Nabídka Přerova je o sto korun vyšší, čili už toto je naprosto nesolidní a naprosto neseriózní postup České spořitelny a zbavit se toho majetku, si myslím je naprosto neodpovědné.

Lipenský starosta Vladimír Mikeška je rovněž proti prodeji akcií. Mimo jé i protože že nabídka přichází podle něj teď na konci funkčního období městského zastupitelstva v naprosto nevhodnou dobu.

Vladimír Mikeška: Zdá se mi, že to je opravdu velmi nesolidní aby toto zastupitelstvo rozhodovalo o něčem do budoucna. Já si myslím, že přichází v nevhodnou dobu a můj názor je zatím takový, že nezbavovat se majetku, který máme. To už je prakticky poslední majetek takové významné společnosti, které město Lipník má.

Konečné rozhodnutí o prodeji akcií přerovského VaKu z největší pravděpodobností zůstane na bedrech nově zvolených zastupitelů jednotlivých měst a padne tedy až po volbách.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu