Přerovský bazén se na půl roku uzavřel, bude mít novou bazénovou halu. Na kolik rekonstrukce přijde?

2. květen 2023 13:08

Stavebníci se v úterý pustili do rozsáhlé opravy vnitřního bazénu v plaveckém areálu v Přerově. Rekonstrukce potrvá půl roku. Bazén se definitivně uzavřel v pátek.

Bazén byl v provozu do pátku 28. dubna. Od pátku jsme poté přes víkend vypouštěli vodu a z naší strany proběhly nutné přípravné práce tak, aby v úterý 2. května mohli stavebníci nastoupit,“ uvedl jednatel společnosti Sportoviště Přerov Petr Kouba (ODS).

Kvůli rekonstrukci vnitřního bazénu v plaveckém areálu a očekávané vysoké hlučnosti při stavebních pracích se zároveň ode úterý 2. května do pondělí 8. května uzavřela pro zájemce sauna v plaveckém areálu. Odborníci vyhodnotí dopad stavby na provoz sauny a rozhodnou o jejím dalším provozu.

Venkovní bazén otevřeli dřív

Město jako náhradu za uzavření padesátimetrového bazénu otevřelo v úterý časně ráno venkovní bazén o délce 25 metrů. Obvykle se otevírá až v polovině června. Využili jej ihned první plavci. „V 09:00 se otevřely brány z ulice Brabansko a už jsme dopoledne měli první tři návštěvníky, kteří si pochvalovali teplotu vody 26 stupňů. Voda je vyhřívaná,“ doplnil jednatel Kouba. Členové plaveckých spolků však venkovní bazén využili již od 06:00. Během května bude venkovní bazén pro veřejnost přístupný od 09:00 do 17:00, v červnu bude doba prodloužena.

Nová bazénová hala nahradí tu dosavadní, ve které se již objevily mikrotrhliny a prosakuje tudy voda. Zatímco bazén bude půl roku zavřený, dělníci budou sanovat podkladní vrstvy, vybourávat staré keramické obklady a nahrazovat je novými. Součástí zakázky je i oprava přelivných žlábků a ochozových ploch bazénu, nové budou i startovací bloky.

Během následujících měsíců stavebníci vybudují především novou bazénovou halu, která tu nynější nahradí po 45 letech. Náklady na rekonstrukci jsou 22,67 milionu korun.

Bazén už pátým rokem spravuje městská společnost Sportoviště Přerov. Problémy s bazénovou vanou se objevily ve chvíli, když byl bazén kvůli covidu pro veřejnost uzavřený; vzedmula se tehdy část dna. Odborníci tehdy vodu vypustili a část opravili, za pár týdnů se však situace opakovala v jiném místě. Zapříčinila to narušená stará hydroizolační vrstva. O výměnu vany se postará Přerovská stavební společnost, která jako jediná projevila o zakázku zájem.

Poslední zásadnější opravu podstoupil přerovský plavecký areál v roce 2011, do investic šlo tehdy asi 60 milionů korun. V kryté části bazénu vznikla například divoká řeka, Kneippův chodník na promasírování chodidel, upravil se dětský bazén i jeho zázemí.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

autor: Jan Faltýnek
Spustit audio

Související