Přerovský Klub železničních modelářů buduje novou klubovnu. Areál otevře také veřejnosti

18. leden 2018

Unikátní středisko železničních modelářů právě vzniká v budově celního skladu na přerovském vlakovém nádraží. Budují ho sami členové tamního klubu ze sponzorských darů. Desítky let pracovali ve stísněných pronajatých prostorách. K 50. výročí svého vzniku si nadělí novou klubovnu.

S Petrem Sovadinou z Klubu železničních modelářů Přerov vstupujeme do staré budovy. „Je z roku 1933. My jsme ji v roce 2014 koupili ze zbytkového majetku Českých drah a od té doby ji přestavujeme na naši klubovnu s novým velkým kolejovým sálem. Takže jsme vlastně zůstali věrni té původní železniční tematice a železničnímu prostředí,“ komentuje Sovadina.

Karel Staněk obkládá stěny OSB deskami. „Potom na tyhle OSB záklopy přijde na lepidlo a perlinku ještě klasická fajnová omítka,“ vysvětluje. Všechny tyto práce dělají členové klubu sami brigádně. „Modeláři si vždycky umí poradit a pomoct,“ dodává Staněk s úsměvem.

Členové klubu už ve svém novém zázemí odpracovali tisíce hodin. „Každý rok se tu odpracuje kolem třech, čtyřech tisíc hodin. A máme takové předsevzetí, že letošní výstava, kterou budeme dělat v listopadu, bude ta poslední, která se bude dělat nahoře. Po výstavě začneme balit a během jara bychom se chtěli přestěhovat,“ říká Petr Sovadina.

Sovadina už se na nové prostory těší: „Už si to představuju v barvách. To kolejiště se bude mnohonásobně zvětšovat. Bude tady klimatizace, výměna vzduchu. To jsou všechno věci, které nám na tom původním působišti chybí.“

Kromě modelů tam budou k vidění také opravdové vlaky. „Chtěli bychom to rozšířit na železniční muzeum ve velké, skutečné velikosti. Měla by tady z nějakého vyřazeného železničního vozidla vzniknout kavárna, která tady bude celoročně fungovat. Bude to takový uzavřený areál pro celoodpolední návštěvu rodičů s dětmi. Řekli jsme si, že to takhle chceme, a prostě to takhle bude,“ uzavírá Petr Sovadina.

autor: kra
Spustit audio