Přerovský okresní soud otevřel v pondělí kauzu údajného týrání skotu. Majiteli hrozí tři roky vězení

8. červen 2021

Až tři roky vězení hrozí majiteli farmy Kozí hrádek ve Vysoké, místní části Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku. Podle státního zástupce se měl dopustit přečinu týrání zvířat. Mimo jiné tím, že nezajistil skotu ve venkovním výběhu vyhovující podmínky pro život. Obžalovaný vinu popírá. Kauzu začal v pondělí projednávat přerovský okresní soud.

Obžalovaný Petr Graca u soudu

Vysílené, vyhublé a znečištěné. Po břicha v bahně a výkalech. Tak popisují svědci stav desítek kusů skotu na farmě ve Vysoké. Policisté a úředníci kontrolu provedli na základě oznámení. Veterinář Miroslav Lakomý při ní v bahně objevil i mrtvé tele. Rozhovor na mikrofon odmítl.

Podle obžaloby byl venkovní výběh na farmě pokrytý čtyřiceti centimetrovou vrstvou bahna a výkalů. Také ve stájích zvířata neměla podestýlku. Podle státního zástupce Iva Krobota se tak obžalovaný dopustil přečinu týrání zvířat. „Dá se říci, že skutek, který je této fyzické osobě vytýkán, je obžalobou spatřován v tom, že tato osoba měla týrat zvíře zvlášť trýznivým způsobem a měla tak tomu týranému zvířeti způsobit smrt. Dle dikce trestního zákoníku je tato osoba vystavena riziku potrestání trestem odnětí svobody na šest měsíců až tři roky nebo zákazem činnosti,” říká Krobot.

Sám obžalovaný ale vinu popírá. „Já se necítím vinný, u nás na farmě k týrání zvířat nedošlo, prostě tady je pomsta,” brání se. Kvůli kauze chovatel přišel o značky Klasa a Regionální potravina u dvou svých výrobků. Podal kvůli tomu i trestní oznámení. „Budeme se samozřejmě hájit. Chceme, aby soud uznal naši nevinu,” doplňuje. Senát prozatím vyslechl obžalovaného a několik svědků. Hlavní líčení bude pokračovat v červenci.

autor: kra
Spustit audio