Přerovský podnikatel a radní čelí obvinění ze sexuálního nátlaku

5. prosinec 2018

Obžalobě ze sexuálního nátlaku bude před soudem čelit přerovský podnikatel a radní za ODS Marek Dostál. Trestní oznámení na něj podala jeho bývalá zaměstnankyně. Politik vinu odmítá, zástupci opozice v zastupitelstvu ale požadují jeho okamžité odstoupení ze všech veřejných funkcí. Dostál je nyní jediným adeptem na post šéfa nově vznikající městské společnosti Provoz sportovišt. Její založení má v pátek schválit na svém mimořádném jednání rada města.

„Ze své pozice zaměstnavatele vůči poškozené, která u něho pracovala, a byl si přitom vědom její závoslosti na příjmu ze zaměstnání v důsledku její tíživé finanční situace, ji ve dvou případech přiměl k orálnímu pohlavnímu styku,“ vysvětluje státní zástupkyně Šárka Pivodová, proč se rozhodla podat na Marka Dostála obžalobu.

Ten s ní nesouhlasí. „Naprosto odmítám podezření z deliktu, který je mi v současné době kladen za vinu obžalobou. V této fázi řízení se nebudu k celé věci vyjadřovat, neboť chci poskytnout klid orgánům činným v tresním řízení k objektivnímu a spravedlivému posouzení věci,“ vysvětluje Dostál.

Opozice už Dostála vyzvala, aby odstoupil ze všech svých veřejných funkcí. „Myslíme si, že ačkoli bude o vině nebo nevině rozhodovat soud, v politicky kulturních zemích by měl pan Dostál odstoupit minimálně z funkce radního a člena školské rady,“ tvrdí Jan Horký ze sdružení Společně pro Přerov.

„Není to pozitivní zpráva, ale my ctíme presumpci neviny a z toho důvodu to nemá žádný vliv na koalici,“ komentuje přerovský primátor Petr Měřínský z hnutí ANO, který nechce dělat ukvapené názory.

Na pátek je svolaná mimořádná rada města Přerova. Schválit má vznik nové městské polečnosti Provoz sportovišť. Náměstek primátora Michal Zácha z ODS na funkci šéfa navrhuje svého stranického kolegu Marka Dostála. Sám Dostál je o sobě přesvědčen, že je na tuto funkci dobrý kandidát. „Proč bych měl odstupovat, když se v této kauze cítím nevinný,“ dodává Dostál.

Koalici v Přerově tvoří hnutí ANO, ODS a Lidovci spolu s TOP 09. V 35členném zastupitelstvu má těsnou většinu 18 křesel.

 

autor: kra
Spustit audio