Přerovský soud otevírá loňskou tragédii v Předmostí, kde po útoku psa zemřelo dítě

1. listopad 2018

Okresní soud v Přerově začíná rozplétat kauzu smrtelného útoku psa na malé dítě. Jeho majiteli hrozí až šestileté vězení, psovi utracení. Tragická událost se stala loni v prosinci v jednom z bytů v přerovském Předmostí při rodinné návštěvě.

Většina kotců v psím útulku v Dluhonicích u Přerova je obsazená štěkajícími nájemníky. V posledních letech mezi nimi převládají plemena typu bull. „Lidi si je pořídí, neví, jak se k nim správně chovat, nezvládají ty psy a potom končí v útulcích,“ říká vedoucí útulku Gabriela Navrátilová.

O osudu jednoho ze zdejších psů teď bude rozhodovat soud. Je to Áron, tříletý kříženec argentinské dogy a rotvajlera. Loni v prosinci zaútočil v jednom z bytů na sídlišti v Předmostí na ročního chlapce. Ten utrpěl vážná zranění a ani přes veškeré snahy lékařů se ho nepodařilo zachránit.

Paní Vendula bydlí v sousedním vchodu, kde k tragédii došlo. Dodnes si na ni vzpomíná: „Bylo to hrozné, projela mi husí kůže celým tělem. Bylo to šílené.“

Otřesená je ještě dnes i paní Lenka. „Já bych se k tomu už nechtěla vyjadřovat, nezlobte se. Je mi z toho špatně,“ komentuje stručně.

Podle žalobce je viníkem majitel psa

Za smrt dítěte je podle žalobce Davida Pivody zodpovědný třicetiletý majitel psa. „Nezachoval potřebnou míru opatrnosti a nevykonával řádný dozor nad svým psem, kterému nezajistil přiměřenou výchovu a výcvik a který se v omezeném prostoru pohyboval v bezprostřední blízkosti tří nezletilých dětí, které si s ním hráli a zasahovali tak do jeho teritoria, které si on takto chránil,“ uvedl Pivoda.

Českému rozhlasu se majitele psa nepodařilo kontaktovat. Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu za usmrcení z nedbalosti až šestileté vězení. Zvlášť pak senát bude rozhodovat o budoucím osudu jeho psa.

autor: kra
Spustit audio