Přerovský soud řeší hromadné potyčky dvou rodinných klanů z Kojetína v několika řízeních

2. říjen 2020

Oběti, poškození, agresoři nebo svědci. Členové dvou znepřátelených rodin z Kojetína na Přerovsku si tyto role mění při jednáních okresního soudu v Přerově. Jejich potyčky projednává hned několik senátů. Jeden z prvních rozsudků vynesl ve čtvrtek. Týkal se incidentu z loňského prosince, při kterém dvojice bratrů napadla na náměstí v Kojetíně těhotnou ženu a jejího přítele.

„Kdyby tam ten policista nebyl, tak nevím, co by se Petrovi stalo,“ říká žena, která přesto že měla těsně před porodem, chránila vlastním tělem svého přítele. Jeden z útočníků ho nejméně čtyřikrát uhodil železnou tyčí do hlavy. Tou zhmoždil i ruku policisty, který se snažil dvojici bránit. Soud útočníkům s bohatou trestní minulostí proto uložil podmíněný a dvouletý nepodmíněný trest. „Je zde především kamerový záznam, je z něj patrné, jak se celá situace na místě odehrála. Vina tedy byla prokázána, právní kvalifikace určitě obstojí,“ říká předseda senátu Jiří Barbořík.

Přerovský soud řeší hromadné potyčky dvou rodinných klanů z Kojetína v několika řízeních

Obhájce útočníků rozhodnutí soudu nijak komentovat nechtěl. Zastupuje je taky v dalších soudních sporech. Tentokrát jsou ale jeho klienti už v rolích svědků a poškozených. Třeba v incidentu z loňského června. Kdy jejich auto přímo na kojetínském náměstí kovovými tyčemi a teleskopickými obušky zdemolovala znesvářená rodina. Dva muži utrpěli zranění. Z trestných činů výtržnictví, ublížení na zdraví a poškození cizí věci je obžalovaný také syn této ženy.

„Je tam velká závist. On jim prodal auto. Dal jim to slušně na splátky. Oni mu to nespláceli, tak se tam šel dohodnout, ať mu ty peníze vrátí. Začali vyřvávat a pouštěli se do bitky, tak se tam pak bili všichni,“ popisuje svědkyně. Přerovské státní zastupitelství se těmito potyčkami zabývá už řadu měsíců. „Ve vztahu k těmto rodinám se jedná o třetí případ. Společenská nebezpečnost určitě u této skupiny dána je, obě skupiny mají sklony k páchání násilné trestné činnosti, ale asi nelze konstatovat kdo a jakou měrou,“ říká žalobce Tomáš Kulda.

Rozsudek nad dvojicí útočících bratrů okomentoval i nezávislý starosta Kojetína Leoš Ptáček. „Tohle je soud se dvěma rodinami, které nám tady dlouhodobě vadí, traumatizují velkou část veřejnosti. Je to rozsudek, který pravděpodobně odpovídá závažnosti jejich provinění,“ přiblížil starosta.

Rozsudek není ještě pravomocný, obhájce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Další spory kojetínských rodin bude soud řešit v listopadu.

autor: kra
Spustit audio