Přerovským hasičům komplikuje práci stará budova hasičské zbrojnice

10. duben 2017

Komplikované přemísťování cisteren a speciální techniky. Tak běžně vypadá začátek výjezdů hasičů z Přerova. Přitom jde o čas. Profesionální hasiči kvůli komplikacím nemůžou vyrazit k požárům okamžitě.

Až několik minut ztrácejí hasiči z Přerova při některých svých výjezdech. Sídlí totiž ve více než 100 let staré budově a chybí jim garáže pro techniku. Část zásahové techniky mají zaparkovanou v 15 kilometrů vzdáleném Lipníku, další je zablokovaná v úzkých garážích.

Hasiči proto už několik let usilují o stavbu nové stanice. Projekt je hotový, čekají jen na přidělení potřebných dotací. Kdy to bude, ale nedokáží odhadnout.

Strojník Pavel Bernhauer otevírá vrata hasičárny a vyjíždí s jednou z cisteren. Hoří v jednom z přerovských hotelů, a tak musí připravit plošinu s žebříkem. Ta je ale zaparkovaná až v rohu garáže. Před ní stojí dvě cisterny, které výjezd blokují.

„Jelikož je až ve třetí řadě, musím počkat, až vyjede strojník s prvním výjezdem, potom vyjedu se žebříkem, vystoupím z něj, nasednu do Tatry, se kterou najedu zpátky, zaparkuju a až teprve pak nasedám do žebříku a jedu k zásahu,“ říká Bernhauer o komplikacích při nutnosti zásahu.

„Za moji hasičskou praxi jsem se opravdu nesetkal s tím, minimálně v České republice, že za sebou stojí tři vozy. Dva jsou běžné, ale tři, to už je asi přerovský unikát,“ přiznává jejich šéf Miroslav Čoček, že stanovený limit k výjezdu tak přerovští hasiči mnohdy ani nesplní.

Profesionálním hasičům ale na stanici chybí i šatny. Zásahové obleky mají pověšené na stěnách v garážích. „Pro nás není jiná varianta, nemáme prostor jak to udělat jinak,“ nastiňuje další z komplikací Čoček.

Řešení celého problému je v archu papíru. Je na něm projekt nové stanice přerovských hasičů. Na okraji města už získali pozemek. Teď na její stavbu teď už potřebují jen peníze. Jedná se o částku ve výši 250 milionů korun.

„Podali jsme žádost o dotační titul, na integrovaný regionální operační program, z výzvy třicet šest na stavby budov integrovaného záchranného systému. Musí to klapnout,“ uzavírá celou věc Čoček.

Pokud se hasičům podaří dotaci získat, mohli by se nové stanice dočkat do dvou let.

autor: kra
Spustit audio