Přerovští ornitologové vypustili zpátky do přírody zachráněného motáka pochopa

27. říjen 2017

Policie stále pátrá po pytlákovi, který na Tovačovsku zastřelil tři desítky dravých ptáků. Přerovským ornitologům se dva postřelené motáky pochopy podařilo zachránit. Po náročné léčbě se rozhodli jednoho z nich vypustit zpět do volné přírody. V těle má sice ještě několik broků, přesto je už podle odborníků v dobré kondici a měl by bez potíží zvládnout podzimní tah na jih.

Zooložka z přerovské ornitologické stanice Martina Hrazdírová si obléká rukavice a bere do rukou podběrák. „Je to podběrák na ryby, ale my ho používáme na odchytávání dravců ve voliéře. Pokusím se odchytit motáka pochopa, který teď poletuje ve voliéře,“ komentuje.

Bez problémů chytá dravce do ruky, ani nepotřebuje podběrák. „Teď mě drží pařátem, protože pro dravce je to hlavní zbraň. Zobák má otevřený, protože teď intenzivně dýchá,“ vysvětluje zooložka.

Kroužek ptákovi připevňuje šéf ornitologické stanice Josef Chytil: „Na našich kroužcích je napsáno Národní muzeum Praha, typ kroužku, to znamená velikost, a pořadové číslo.“

Pak už umístí dravce do transportní krabice. „Je tam tma, takže nevidí žádné světlo, za kterým by chtěl uniknout. Cestu autem tak zvládne bez problémů,“ říká Martina Hrazdírová.

Po zhruba 15 minutách jízdy zastavujeme na okraji Přerova, v Lískách. Právě tady ornitologové ptáka vypustí. „Tohle je pro pochopa ideální místo. Má tady rozlehlá pole a louky, na kterých se drží hraboši, což je jeho hlavní potrava,“ uvedl Chytil.

Teď dravec potáhne na jih

Po zhruba dvou měsících v zajetí se dravec znovu rozletěl. „Je vidět, že si to užívá. Teď počká, zmapuje si terén. Budeme doufat, že se mu bude dařit. Motáci pochopi od nás v tuto dobu mizí a odlétají do Středomoří, na jih Evropy,“ dodává Hrazdírová.

Cesta na jih čeká i zachráněného ptáka. Zooložka nepochybuje, že tah zvládne. „Dělali jsme pro to všechno. Určitě v kondici je. Je to pro něj lepší varianta než trávit celou zimu zavřený ve voliéře,“ uzavírá.

autor: kra
Spustit audio