Přes 250 zaměstnanců továrny v Supíkovicích dostane výpověď. Zatím firmu nikdo nechce převzít

30. leden 2018

Staví se z nich mateřinky, restaurace i kanceláře. Z tisíců obytných kontejnerů vyrobených v Supíkovicích na Jesenicku jsou v Německu poskládané i ubytovny pro uprchlíky. Továrna má ale od půlky prosince nového majitele a ten se rozhodl ji zavřít. Přes 250 zaměstnanců dostává v těchto dnech výpověď.

Byl mezi prvními, kteří před 25 lety s výrobou obytných kontejnerů v Supíkovicích začínali. Milan Bundil s dalšími dělníky továrnu prakticky otevíral. „Doufám, že ji nebudu zavírat,“ komentuje. Teď je pracovník z kovovýroby mezi prvními, kteří dostali výpověď.

Právě míří do práce společně s kolegou montážním dělníkem Jiřím Burďákem. „Podle toho, co nám slíbili, bychom měli dostat ještě tříměsíční odstupné,“ říká Burďák.

Zánik podniku by byla obrovská ztráta pro celou obec, podle nezávislého starosty Romana Bicana by to pocítili třeba místní obchodníci. „Jsou tady dva obchody se smíšeným zbožím. Je otázka, jestli je utáhnou jen místní. Teď transformujeme poštu na Poštu Partner, byla to podavatelská pobočka,“ uvedl starosta.

Nový majitel firmy hledá kupce

Nový vlastník, společnost Algeco už dříve uvedla, že se supíkovický závod rozhodla zrušit pro nadbytečnost a pokles zakázek. Jednatel firmy pro Českou a Slovenskou republiku Róbert Bordáš se přitom stále snaží najít kupce, který by podnik zachránil: „Jednáme v současné době s pěti zájemci. Doposud jsme od žádného zájemce neobdrželi závaznou nabídku. Doufám, že během února budeme mít nějakou lepší zprávu.“

Pokud skutečně továrna zanikne, skončí mnozí dělníci na úřadu práce v Jeseníku. Někteří si ale podle jeho ředitele Martina Viterny najdou do té doby jiné místo. „V případě mladších zaměstnanců je možné, že někteří půjdou pracovat někam jinam, zvlášť pokud tady nemají zázemí,“ míní Viterna.

Milan Bundil ani Jiří Burďák zatím novou práci neřešili. Opouštět region se jim ale nechce. „Dá se dojíždět, ale nemůžete dojíždět do Olomouce. Dokud to jde, tak se chci držet tady. Jsme tady zvyklí, je to blízko,“ říká Bundil.

Jiří Burďák stále věří, že se továrnu podaří udržet: „Pořád tu ještě je ta šance, že to někdo vezme se vším všudy a pojede to dál. Pořád to jsou ještě dva měsíce.“

Poslední zakázky by měli v továrně dokončit na začátku března.

autor: aja
Spustit audio