Přesně před měsícem začala Prostějově fungovat pouliční půjčovna bicyklů, radnice hodlá v projektu pokračovat

Už měsíc si můžou obyvatelé Prostějova půjčovat za poplatek takzvaná sdílená kola. K dispozici jich mají v ulicích města rovnou stovku. Podle firmy, která službu provozuje, si každé kolo denně půjčí nejméně dva lidé. Větší zájem si město slibuje od letních měsíců.

„Ušetří mi to spoustu času,“ hodnotí jízdu na sdíleném kole pan Ondřej. Takzvaný bikesharing přesně před měsícem spustila prostějovská radnice jako pilotní projekt na čtyři měsíce.

„Víceméně jsou ty výpůjčky jsou kolem dvou až čtyř na kolo denně,“ komentuje zájem Tomáš Karpov. Jeho firma kola v Prostějově půjčuje. K dispozici je jich sto. Zpočátku měli někteří Prostějované problém zorientovat se v mobilní aplikaci, přes kterou celý systém výpůjček funguje. „V tuhle chvíli máme až pět telefonátů za den,“ přibližuje Karpov.

Některé problémy musela řešit i městská policie. „V jednom případě nás městská policie upozornila, že to kolo nějaký pachatel hodil do říčky Hloučely. Otázka je, co tím sledoval. Tím, že si kolo zapůjčil, tak prostřednictvím aplikace je dohledatelný. Je v zájmu uživatelů, aby je umísťovali tam, kam patří,“ říká mluvčí města Jana Gáborová. Podle ní radnice počítá s tím, že sdílená kola ve městě zůstanou i po skončení pilotního projektu.

„Město počítá s tím, že by s tímto projektem pokračovalo dál. Na tu největší turistickou sezónu a na prázdniny, kdy je nejvíc uživatelů, s tím město určitě nechce končit,“ dodala Gáborová s tím, že současná smlouva je do června.

autor: tas
Spustit audio