Přetížení lékaři i zdravotní sestry či agresivní pacienti. I kvůli tomu vedení FN Olomouc omezí provoz zubní pohotovosti

24. květen 2022

Vedení olomoucké fakultní nemocnice omezí od června provoz zubní pohotovosti. Mimo jiné kvůli nedostatku stomatologického personálu na noční směny. 

Tomáše Zrnku z Olomouce trápí potíže se zubem, který se musí vytrhnout. Na to si ale počká až na konec srpna. „Zub je podélně prasklý. Dostal jsem lístek na soukromou zubní praxi a tam mi bylo řečeno, že takových lidí na vytrhnutí mají spousty a že mě objednají až na konec léta, což je pro mě docela pozdě. Paní doktorka mi řekla, že zub může začít bolet,“ říká Zrnka.

Pokud Tomášovi propuknou akutní potíže, má dle rady lékaře vyrazit na zubní pohotovost do olomoucké fakultní nemocnice. „Čekám na to, jestli to začne, nebo nezačne bolet. Pokud ano, mám jít právě na chirurgii do fakultní nemocnice,“ zmiňuje.

Pohotovost už nebude nonstop 

Zubní pohotovost však od června omezí provoz. Nebude už fungovat nonstop, ale ve všední dny pouze od tří odpoledne do desíti večer a o víkendu od osmi do dvaceti hodin. A v případě život ohrožujících problémů a úrazů bude pacientům k dispozici pohotovost na oddělení urgentního příjmu. A to kvůli nedostatku stomatologického personálu pro noční pohotovosti a také kvůli jejich přetíženosti.

„Chodí více pacientů, než je pohotovost schopna ošetřit, což vede ze strany pacientů k nervozitě a často až agresivitě,“ říká mluvčí nemocnice Adam Fritscher. Na zubní pohotovost podle Fritschera chodí často i lidé, jejichž potíže akutní ošetření nevyžadují. „Lidé se zde dožadují běžné péče, se kterou by měli zamířit ke svému zubnímu lékaři. Často také přiznávají, že svého zubního lékaře vůbec nemají a nechodí na preventivní prohlídky,“ dodává mluvčí.

„Lidé se zde dožadují běžné péče, se kterou by měli zamířit ke svému zubnímu lékaři.“ 
Mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher

Podle zubního lékaře a předsedy olomoucké stomatologické komory Ondřeje Procházky by situaci spojené s nedostatkem zubařů pomohla jednak lepší prevence u pacientů, ale také dostatečné úhrady ze strany pojišťoven a větší počet absolventů zubařského oboru.

autor: bas
Spustit audio