Prezident navštívil romské žáky. Všechny děti by měly mít šanci na šťastnou budoucnost, řekl

28. červen 2023

Prezident Petr Pavel s manželkou zahájili svou dvoudenní návštěvu Prahy v ZŠ Cimburkova na Žižkově, škole, kde více než 70 % všech žáků tvoří romské děti.

Prezident Petr Pavel na školu zavítal ještě před oficiální návštěvou pražského magistrátu. Učitele i žáky pochválil za vzájemnou spolupráci, jak následně uvedl i na svém Twitteru:

Všechny děti by měly mít šanci na dobrou a šťastnou budoucnost. A to bez ohledu na to, k jakému etniku patří nebo z jakých poměrů pochází. I proto jsem dnes v Praze navštívil základní školu Cimburkova, která je jednou z těch s nejvyšším zastoupením romských dětí v ČR.

Romové tvoří více než 70 % všech žáků školy a složení dětského kolektivu tak naznačuje její segregovanost. Podobných škol jsou v naší zemi desítky, některé z nich jsem už dříve navštívil. Děti v nich jsou zvídavé a šikovné jako všude jinde.

Jsem přesvědčen, že pracovníci ZŠ Cimburkova dělají pro děti a žáky to nejlepší, co mohou s ohledem na nastavení systému. Práce zdejších učitelů, velkých srdcařů, si velice vážím.

Musíme ale usilovat o to, aby děti ve školách, jako je Cimburkova, měly stejné šance na kvalitní vzdělání, práci a spokojený život jako ostatní. Podpořit je a desegregovat školy, které jim zapojení do většinové společnosti znesnadňují. Věřím, že se nám to v dohledné době podaří.

Pavel už absolvoval návštěvy Moravskoslezského kraje, Libereckého kraje a Kraje Vysočina. Ještě před ujmutím se prezidentského úřadu navštívil Ústecký a Karlovarský kraj.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.