Při návštěvě Krkonoš dbejte na pravidla. Správci si svůj park hlídají

21. červen 2021

Krkonoše patří mezi nejnavštěvovanější místa u nás. Stále v nich ale přibývá lidí, kteří nerespektují pravidla, jak se mají na území národního parku chovat. Na ty se teď v letní sezóně zaměří strážci parku i policisté na čtyřkolkách.

Policisté začali objíždět hory už začátkem června. V nepřístupném terénu používají čtyřkolky. Kontrolují nejen dodržování pravidel pro národní park, ale preventivně například i horské chaty a chalupy, jestli se do nich někdo nevloupal. V prvé řadě ale dohlížejí na to, jestli lidé neporušují zákaz vjezdu.

Kdo může do národního parku motorovým vozidlem

Kromě strážců parku jsou to samozřejmě všechny složky záchranářů, ale také správci sítí a samozřejmě majitelé a nájemci horských chat a chalup. Ostatní na vjezd nárok nemají a při vjezdu bez povolení porušují zákon.

Čtěte také

Pokud někdo do národního parku navzdory zákazu vjede, hrozí mu pokuta, a to bez ohledu na to, jestli vjede do zákazu vjezdu, nebo si například vyšel mimo značené cesty. „Správci mohou uložit pokutu na místě, nebo zahajujeme správní řízení za porušení zákona o ochraně přírody a krajiny. Můžeme ukládat pokuty až do výše 100 000 korun,“ upřesnil mluvčí správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Podle Radka Drahného se počet přestupků zvyšuje úměrně s počtem návštěvníků. Krkonošský národní park, a to jak na české, tak i polské straně, patří podle něj k vůbec nejnavštěvovanějším národním parkům v Evropě. Ročně hory navštíví na 12 milionů turistů, z toho zhruba 4 milióny zamíří právě do nejvyšších poloh přísně chráněného území.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související