Při povodních roku 1997 hasiči evakuovali sousední Grymov

11. březen 2016

O tom, že i ze zdánlivých maličkostí se může vyklubat zásah většího rozsahu, ví dobrovolní hasiči v Radslavicích své. Ne jinak tomu bylo v létě 2013, kdy jednotka zasahovala u požáru domu v obci.

„Jednalo se o požár rodinného domu v Radslavicích, jediný za posledních několik let. Na první pohled to na velký zásah nevypadalo, ale nakonec z toho byla celodenní záležitost,“ vzpomíná starosta sboru Stanislav Jemelík.

Ze střechy během chvilky začaly šlehat plameny. „Obytná i dvorní část zůstala nakonec bez střechy. Po uhašení jsme se to snažili zaplachtovat, aby do toho nepršelo,“ doplnil. Jejich zásahem akce v obci neskončila, měla pokračování.


Fakta o sboru
Založen: 1893
Jméno starosty: Stanislav Jemelík
Počet členů: 112
Mládež, ženy: 16 mladších dětí, 5 starších, 35 žen
Technické vybavení: Zásahová vozidla CAS K 24 2500/400 – S2Z,
DA 12 – L1Z, DA Peugeot boxer, Avia A31 JNK kontejnerový nosič, člun UZC 440
Největší úspěch: V roce 1997 vyklízeli hasiči dva domy v obci Grymov, které do rána spadly. Tři vítězství v soutěži Radslavská přilba

„Ještě jsme pomáhali s dopravou materiálu vlastníkovi. Událost vyvolala podle mě neočekávanou vlnu solidarity, oficiálně se vyhlásila sbírka pro majitelku. Dům se podařilo spravit, zrekonstruovat a paní se do něj vrátila,“ uzavřel.

Radslavičtí hasiči mají také zkušenosti s krocením přírodních katastrof. Takovou byla naposledy ledová kalamita na začátku prosince 2014. „Jednotka zasahovala při ořezu vyvrácených stromů celý den v Přerově. A když jsme se vrátili domů, vyměnili se lidi a dělali jsme totéž v Radslavicích,“ zmínil velitel Martin Kudrna.

Zeď požární stanice zdobí několik poděkování za účast na záchranných pracích a likvidací následků povodní. „Myslím, že jsme se účastnili v podstatě všech, i těch menších záležitostí v poslední době v Přerově. Pokud vezmeme velké události roku 1997, tam naše činnost byla největší – proběhla evakuace Grymova. V roce 2002 při povodních v Čechách šlo hlavně o následné činnosti, čerpání a likvidační práce,“ přibližuje Stanislav Jemelík.

Ocenění radslavských hasičů

Historie zdejšího sboru sahá až do roku 1893, pro některé hasiče je členství rodinnou záležitostí. „Dříve to bylo větším pravidlem, když někdo ze sboru odcházel, nahradil ho někdo další z rodiny,“ vysvětlil Jemelík, který je členem sboru od roku 1971.

Mezi významnou společenskou událost, kterou organizují, patří hasičský ples. Angažují se také při Cyrilometodějských slavnostech, které zdobí soutěž historických koňských stříkaček.

Martin Kudrna - velitel

Největší soutěžní akcí, jejíž patnáctý ročník se koná v sobotu 2. dubna, je Radslavská přilba. „Nazýváme jí noční soutěží v hasičské všestrannosti. Obsahuje osmnáct disciplín, tři se plní ve dne, patnáct v noci. Družstva se postupně točí a vykonávají je,“ připomíná.

Jednotlivé disciplíny se snaží simulovat zásahovou činnost, jejich znění se dozví týmy až v den zahájení soutěže. Akce se pravidelně účastní i sbory z Polska a Slovenska. Domácí tým zvítězil celkem třikrát.

„Nepořádáme soutěž proto, aby na ní místní sbor dosahoval nějakých úspěchů. Všichni si myslí, že domácí jsou zvýhodněni, ale není to tak. Ti, co jsou v týmu, nemají jiné informace než další soutěžící,“ uzavírá starosta sboru.

Pro SDH Radslavice můžete hlasovat do pátku 18. března do 15. hodin, a to formou SMSek ve tvaru DOBRACI (mezera) RADSLAVICE na číslo 90 011 04. Cena jedné SMSky je 4 koruny.

S historickou koňskou stříkačkou
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.